!
2020_3x3_Frans Otten Stadion.jpeg
2 mei 2020

3x3 selecties onder strenge voorwaarden weer aan de slag

Door Ronald van Dam

De 3x3 basketballers mogen als eersten weer de zaal in. De vorige week door de overheid afgekondigde maatregelen rondom het coronavirus maken een herstart van het olympische 3x3 programma mogelijk. Vanaf maandag 4 mei a.s. kunnen de nationale 3x3 selecties aan de slag in het Frans Otten Stadion in Amsterdam. Dat gebeurt aan de hand van een duidelijk protocol dat binnen de geldende richtlijnen van de overheid en RIVM is opgesteld.

In dat protocol, dat in nauw overleg met sportkoepel NOC*NSF en Topsport Amsterdam tot stand is gekomen, staat precies beschreven waar de sporters en de coaches zich aan moeten houden. Zo hebben alleen sporters en stafleden die vooraf zijn geautoriseerd, toegang tot de accommodatie en het trainingsveld. Trainen kan alleen onder begeleiding van de staf. Sporters en stafleden komen in hun trainingskleding, kunnen geen gebruik maken van de kleedkamers en moeten thuis douchen. Waterbidons worden zoveel mogelijk thuis al gevuld. Personeel, ouders, toeschouwers en niet essentiële stafleden worden niet toegelaten.

Op het vlak van hygiëne dienen de gebruikers van het Frans Otten Stadion de RIVM-regels na te leven om weer te kunnen trainen, zowel op de trainingslocatie zelf als in de eigen thuissituatie. Om de hygiëne een integraal onderdeel te maken van de trainingen moeten alle aanwezige sporters en stafleden bij het betreden en verlaten van het trainingsveld een aantal verplichte acties verrichten. Daarvoor is naast het trainingsveld een speciaal hygiënepunt ingericht met duidelijke instructies, zoals het meten van de lichaamstemperatuur en het invullen van een digitale vragenlijst. En er is een duidelijk zichtbare looproute vastgesteld om bij het veld te kunnen komen.

Elke speler of speelster heeft een eigen bal en een eigen bidon. Er mogen geen attributen worden gedeeld. Ballen gaan niet van hand tot hand, naar elkaar passen mag dus niet. De aanwezige shootingmachine wordt elke keer door maximaal één sporter gebruikt, met vooraf gedesinfecteerde ballen. De aanwezige stafleden dragen een mondkapje of houden anderhalve meter afstand tot de sporters, die dat onderling ook doen en die zonder contact zullen trainen.

Ondanks de strenge maatregelen en de beperkingen is Okke te Velde, technisch directeur van de Nederlandse Basketball Bond, blij dat de 3x3 selecties weer kunnen gaan trainen. “Na een lange periode van individueel trainen zijn de spelers en speelsters er meer dan klaar voor om weer in de zaal aan de gang te gaan. We realiseren ons de voorkeurspositie voor de topsporters, en hopen van harte dat de Nederlandse sportwereld ook weer snel aan de slag kan gaan.”

Bij de mannen mogen de volgende spelers weer gaan trainen: Jesper Jobse, Aron Royé, Dimeo van der Horst, Sjoerd van Vilsteren, Arvin Slagter, Kasper Averink, Julian Jaring, Lenno Witteveen, Bas Rozendaal, Jan Driessen en Mack Bruining.

Bij de vrouwen gaat het om: Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Janis Boonstra, Laura Cornelius, Noor Driessen, Kiki Fleuren, Esther Fokke, Janine Guijt, Emese Hof, Rowie Jongeling, Ilse Kuijt, Fleur Kuijt, Karin Kuijt, Zoë Slagter, Natalie van den Adel, Richelle van der Keijl, Charlotte van Kleef en Laura Westerik.

De geautoriseerde stafleden zijn: Brian Benjamin (bondscoach mannen), Hakim Salem (bondscoach vrouwen), Jard Schuit (assistent-coach mannen), Molly McDowell (assistent-coach vrouwen), Thijs Volmer (assistent-coach vrouwen), Luc Vergoossen (manager mannen), Patrick Kathmann (manager vrouwen), Yoeri Pegel (S&C-trainer mannen), Katie Bussey (S&C-trainer vrouwen), Paul Lammers (fysieke trainer), Claire Verheul (fysiotherapeut), Chris Swier (fysiotherapeut) en Niels Wijne (sportarts).

Gerelateerde artikelen