!
6 momenten om te herbeleven.jpeg
25 maart 2020

Zes memorabele momenten om opnieuw te beleven

Door Luuk von Burg

Door het abrupte einde van het basketbalseizoen 2019-2020 zijn er voor de basketbalfan geen nieuwe hoogtepunten te beleven de komende tijd. Gelukkig kende dit basketbaljseizoen al een groot aantal enerverende momenten om op terug te kijken.

Overwinning op Turkije

Een van de meest recente hoogtepunten is de winst van de Orange Lions op basketbalgrootmacht Turkije. Charlon Kloof was in Ankara niet te stoppen en hielp Nederland aan een overwinning in het hol van de leeuw. De nationale ploeg staat door de overwinning op de Turken en de verliespartij tegen Kroatië samen met Zweden op een gedeelde tweede plaats in groep D. Om kwalificatie voor EuroBasket 2021 af te dwingen, moeten de mannen bij de eerste drie eindigen in de poule van vier.

Bekijk hier de hele wedstrijd.

Eerste landskampioenschap voor Landstede

Na jaren van bouwen onder leiding van Herman van de Belt lukte het Landstede Basketbal (nu Landstede Hammers) om in 2019 het eerste landskampioenschap binnen te slepen. In Groningen beslisten de Zwollenaren de best-of-seven in de finaleserie van de Dutch Basketball League in hun voordeel. Een historische overwinning voor een organisatie die al jaren in de lift zit en ongetwijfeld verder gaat groeien de komende jaren.


De gehele wedstrijd uitgezonden door RTV Oost is hier te vinden.

Orange Lions verslaan Hongarije

Naast de mannen zorgden ook de vrouwen voor een stunt. In Amsterdam werd de nummer 29 op de FIBA-ranglijst verslagen (Nederland staat op de 46e plaats). De vrouwen deden hiermee goede zaken in de strijd om de tickets voor EuroBasket 2021. De Orange Lions zitten samen met Slowakije en Hongarije in een poule. Voor rechtstreekse plaatsing moet de ploeg onder leiding van Hakim Salem groepswinnaar worden, of bij de vijf beste nummers twee zitten.

Promotie en zilver voor Orange Lions MU16

De Orange Lions MU16 dwongen met een mooie tweede plaats op het Europees Kampioenschap in de B-divisie promotie af naar het hoogste Europese niveau. De ploeg onder leiding van Radenko Varagic bereikte de finale in de Montenegrijnse hoofdstad Podgorica. In de eindstrijd moesten de jonge Lions in de Poolse leeftijdsgenoten hun meerdere erkennen.

Rolstoelbasketbalsters pakken Europese titel

De rolstoelbasketbalsters veroverden in eigen land de Europese titel. Een week lang was het Topsportcentrum Rotterdam het decor van het EK rolstoelbasketbal voor vrouwen. De Orange Lions maakten hun favorietenrol waar en gingen er vandoor met de gouden plak. In de finale in een sfeervol Topsportcentrum was het team van bondscoach Gertjan van der Linden te sterk voor Groot-Brittannië.

Bekijk hier de finale van het Europees kampioenschap rolstoelbasketbal.

Wereldkampioenschap 3X3 in Amsterdam

Vijf dagen lang was het Museumplein in Amsterdam het middelpunt van de mondiale 3X3 community. Nog nooit was een zo groot gelegenheidsstadion voor het 3X3 basketbal; compleet uitverkocht. Helaas drongen de beide nationale ploegen niet door tot de knock-out fase, maar het Nederlands basketball had z'n visitekaartje afgegeven.

Gerelateerde artikelen