!
3X3WC_2019_day02_Vaclav Mudra_100.jpg
19 februari 2020

Benjamin maakt 3x3 selectie voor eerste OKT bekend

Door Ronald van Dam

Na de vrouwen is nu ook de selectie van de Orange Lions 3x3 bij de mannen voor het eerste Olympisch Kwalificatie Toernooi bekend. Bondscoach Brian Benjamin heeft de volgende zes spelers geselecteerd voor OKT 1: Kasper Averink, Ross Bekkering, Dimeo van der Horst, Jesper Jobse, Arvin Slagter en Sjoerd van Vilsteren.

Met dit zestal reist Benjamin af naar Bengaluru in India, waar van 18 t/m 22 maart het eerste FIBA 3x3 Olympic Qualifying Tournament wordt gehouden. Op een later moment zal Benjamin beslissen welke vier uiteindelijk in India gaan proberen een ticket te bemachtigen voor de Olympische Spelen in Tokyo, waar 3x3 basketball voor het eerst op het programma staat. Hij wordt in India bijgestaan door fysiotherapeute Sanne Smid, teamarts Pim Graafland en teammanager Luc Vergoossen.

Arvin Slagter en Ross Bekkering zijn de opvallende namen in de selectie. Slagter, voormalig eredivisiespeler en international in het traditionele 5-5 basketball, slaagde er na het afgelopen seizoen in de Dutch Basketball League niet in overeenstemming te bereiken met geïnteresseerde clubs en stortte zich vervolgens vol op 3x3. In dat proces maakte hij ook voormalig teamgenoot Ross Bekkering, die al eerder was gestopt, enthousiast voor de olympische 3x3 droom van Nederland.

Benjamin is blij met de toevoeging van Slagter en Bekkering aan de selectie. "Op basis van de afgelopen twee jaar kwamen we twee dingen tekort: een consistent schot van buiten en een fysiek sterke en grote speler die inside kan scoren. Arvin en Ross voegen die zaken toe. We hebben nu zes goede spelers en daar ben ik blij mee. Daarnaast zijn we er in kwantitatief opzicht op vooruit gegaan, want met zes man in de selectie ben je beter in staat blessures op te vangen."

De belangrijkste naam die ontbreekt in de selectie is die van Aron Royé. Zijn vriendin is in de periode van het eerste OKT uitgerekend en dus is de guard niet beschikbaar voor dat toernooi. Royé maakte zijn debuut als 3x3 international in 2018 en won toen met Nederland zilver bij de FIBA 3x3 World Cup, de beste prestatie tot nu toe van de Nederlandse mannen. Voor het tweede OKT is hij wel weer inzetbaar en kan dus - indien nodig - door Benjamin worden geselecteerd.

De Nederlandse mannen zijn bij het eerste OKT ingedeeld in groep D bij Letland, Canada, Kroatië en gastland India. Er zijn in totaal vier groepen van vijf landen die samen gaan strijden om drie olympische tickets. Mochten de Orange Lions er in India niet in slagen om zich voor Tokyo te plaatsen, dan is er nog een tweede OKT: het Universality Olympic Qualifying Tournament, dat in april 2020 in Hongarije (Budapest) wordt gehouden. Daar is nog een laatste ticket te verdienen. Zowel de Nederlandse mannen als vrouwen zijn al tot dat tweede OKT toegelaten.

De Nederlandse mannen spelen in voorbereiding op het eerste OKT nog twee stops van de United League Europe 3x3 in St. Petersburg. Stop 3 wordt gehouden op 22 en 23 februari, stop 4 op 11 en 12 maart. Op vrijdag 13 maart reist de Nederlandse selectie af naar Bengaluru. Benjamin: "Ross Bekkering maakt zijn debuut bij de derde stop van de ULE, omdat hij daarvoor met een liesblessure kampte. Komend weekeinde wordt zijn vuurdoop. Ik ben tevreden met hoe de voorbereiding tot nu toe verloopt. Het gaat om het proces, om samen beter te worden. Dat je daarbij dan twee keer de laatste vier haalt, is mooi meegenomen. Hopelijk kunnen we die stijgende lijn doorzetten. Na de derde stop bepaal ik welke vier in India gaan spelen, zodat we vierde stop van ULE nog kunnen gebruiken om in die samenstelling de boel fijn te slijpen."

Gerelateerde artikelen