!
11 oktober 2020

Donar wint thriller in Den Bosch

Door Rob de Keijzer

DEN BOSCH, 11 oktober 2020 - Via een flitsende start waarin Donar vooral geen vat kreeg op JaCori Payne, snelde Heroes Den Bosch naar een 53-40 voorsprong bij rust. Donar wist deze achterstand in slechts één kwart goed te maken. De Groningers gaven de verkregen voorsprong na een spannende slotfase niet meer uit handen en gingen uiteindelijk met een 88-89 overwinning aan de haal.

Heroes Den Bosch start voortvarend. Drietjes van Miha Lapornik en Jacorie Payne zorgen al snel voor een 6-0 voorsprong. Donar leunt in dit eerste kwart heel erg op de kwaliteiten van Jarred Ogungbemi-Jackson, maar hij kan niet voorkomen dat Heroes Den Bosch uitloopt naar een 11-3 voorsprong. Bij de Bosschenaren is Payne dit kwart niet te stoppen. Bij de stand van 15-7 tilt hij eigenhandig de stand naar 22-7 en geeft Heroes Den Bosch zodoende een comfortabele voorspong van 15 punten. Donar komt wel wat beter in de wedstrijd. Henry Caruso en Leon Williams brengen het verschil terug naar 9 punten (22-13). Lapornik kan dan uiteindelijk toch nog een driepunter maken (27-13), maar het eind van dit kwart is toch wel voor Donar. Ze pakken met een 2-8 run weer het momentum en zo sluiten we het kwart af met een 29-21 stand.

Payne begint het tweede kwart met zijn 18e punt voor Heroes Den Bosch (31-21), waarna Davonte Lacy nog maar eens een keer naar de vrije worp lijn gaat. Uiteindelijk komt Lacy deze wedstrijd acht keer naar de vrije worp lijn en zal, tegen een rendement van 75%, er 12 punten in gooien vanaf de vrije worp lijn. Voor Heroes Den Bosch was Payne op dreef en mede door zijn inbreng kon Heroes de rust ingaan met een 53-40 voorsprong.

Na de rust had Donar de zaakjes veel beter op orde. Will Moreton schoot met scherp en Lacy mocht weer meerdere keren aanleggen vanaf de vrije worp lijn. Bij Heroes Den Bosch lag Payne aan de ketting bij Donar, maar ook Caruso liet sterk spel zien bij Donar door Miha Lapornik geen kans te geven om aan te leggen vanaf de driepuntslijn. Daarmee was ook meteen de angel uit het spel van Heroes Den Bosch en kon Donar, met Thomas Koenis voorop in de strijd in dit kwart, met 15-31 dit kwart naar zich toetrekken.

Met drie punten voorsprong (68-71) ging Donar vol op jacht naar de overwinning. Na een sterk derde kwart van Will Moreton begon hij het vierde kwart met twee rake vrije worpen en zette zodoende Donar op een voorsprong van vijf punten. Stefan Wessels kon wat terug doen, maar toen Leon Williams met een open drive naar de basket kon lopen, was de maat even vol voor coach Jaumin. Hij pakte een broodnodige time-out, maar Heroes Den Bosch was niet in staat om het gaatje daarna te verkleinen. Het verschil werd niet kleiner dan drie punten. Bij 72-77 was het Thomas van der Mars die zijn eerste punten inside kon scoren, 74-77. Omdat Heroes Den Bosch al vroeg in foutenlast zat mocht Moreton weer naar de vrije worp lijn. Even later mocht ook Ogungbemi-Jackson dat weer en stond er een 76-81 score op het bord. Een and-1 van Willem Brandwijk, en de vijfde fout van Van der Mars, betekende 78-84.

Heroes Den Bosch kwam via Lapornik terug tot 82-86. Een goede defense zorgde ervoor dat Donar niet tot scoren kwam, maar in de volgende Bossche aanval liep DeMario Mayfield buiten de lijnen en zo strandde de poging om dichterbij te komen. Lacy lokte slim twee vrije worpen uit, verzilverde er eentje en Heroes Den Bosch pakte weer een time-out. Het was daarna Payne die met een driepunter 85-87 liet aantekenen. Even later kon ook Mayfield de kant opzoeken met vijf fouten en was het Lacy die het verschil verder kon uitbreiden. De spanning was toch aanwezig. Waar hij de hele wedstrijd feilloos zijn vrije worden raak schoot, miste hij ze nu allebei. De daaropvolgende driepuntspoging van Lapornik strandde ook in schoonheid, waarna Caruso nog twee keer naar de vrije worp lijn mocht voor Donar: 85-89. Met nog luttele seconden op de klok gooide Payne er nog een driepunter in, maar het was te laat om toch nog de overwinning in Den Bosch te houden: 88-89.

Topscorer aan de kant van Heroes Den Bosch was Jacorie Payne met 28, gevolgd door Miha Lapornik met 17. Aan de kant van Donar waren Davonte Lacy met 17 punten en Jarred Ogungbemi-Jackson met 16 punten de topschutters van deze middag.