!
3x3 World Tour Dimeo defense.jpg
30 augustus 2020

Gebrek aan automatismen speelt Team Amsterdam nog parten

Door Ronald van Dam

Gebrek aan automatismen hebben de Nederlandse 3x3 basketballers bij de World Tour in Debrecen uit de halve finales gehouden. Team Amsterdam verloor zondag in de kwartfinale van Utena. Bondscoach Brian Benjamin zag zijn team drie keer een voorsprong verspelen en met 18-16 van de Litouwse opponent verliezen in de kwartfinale. "We willen dan te snel de wedstrijd beslissen en gaan gehaast en slordig spelen."

De Orange Lions, die op de World Tour als Team Amsterdam door het leven gaan, traden in Debrecen aan met Dimeo van der Horst, Aron Royé, Jesper Jobse en Arvin Slagter, de voormalig 5-5 international die zich nu helemaal op 3x3 heeft gestort. Het was voor het eerst dat de nationale 3x3 selectie in deze samenstelling speelde, maar dat weerhield de Nederlandse mannen er niet van om zich zaterdag als ongeslagen groepswinnaar voor de kwartfinales te plaatsen.

Tegen de Litouwse opponent Utena begon Team Amsterdam zondagmiddag scherp aan de wedstrijd. "We verdedigden heel gedisciplieerd en aanvallend zaten we ook goed in de wedstrijd", constateerde Benjamin. Zijn ploeg kwam drie keer met drie punten voor (5-2, 6-3 en 8-5), maar wilde volgens de bondscoach de wedstrijd te snel in het slot gooien. "We namen te snelle schoten, waardoor we ons ritme braken."

3x3 World Tour Dimeo Roye dribbel.jpg

Aron Royé in actie in de kwartfinale tegen Utena (foto's FIBA).

Vanaf 11-11 ging het tot 14-14 gelijk op. Een paar miscommunicaties aan Nederlandse zijde resulteerde in tweepunters voor Ignas Vaitkus en Darius Tarvydas, waardoor de Litouwers uit konden lopen naar 15-18. Benjamin: "Daarna zetten we nog een keer keihard aan, forceren een aantal stops en na een fout op Arvin krijgen we met nog 28 seconden nog twee vrije worpen om het gat te verkleinen tot één punt, maar missen er eentje en daarmee gaat de wedstrijd op slot."

Toch vindt Benjamin dat zijn team stappen heeft gemaakt. "We waren verdedigend heel goed en aanvallend kunnen we nu mee met de topploegen. We misten echter automatismen - we speelden voor het eerst in deze samenstelling - om op terug te vallen als het nu even niet loopt. Daar kunnen we de komende week mee aan de slag."

Topscorer bij Team Amsterdam in het duel tegen Utena was Dimeo van der Horst met 6 punten (5 uit 9). Bij de Litouwers was Ignas Vaitkus met 9 punten (6 uit 12) de meest productieve man. Team Amsterdam eindigde in een veld van twaalf teams als vijfde bij de eerste van drie World Tours die in korte tijd in Debrecen worden gespeeld.

3x3 World Tour Slagter shoot-out.jpg

Arvin Slagter schreef in Debrecen de shoot-out op zijn naam.

Persoonlijk succes was er nog wel voor Arvin Slagter. Hij was een van de twaalf spelers die zich plaatste voor de finale van het schuttersfestijn. Daarin bewees hij met zijn schotcapaciteiten een versterking voor de Nederlandse 3x3 basketball te zijn. Met tien punten in 47 seconden bleef hij de concurrentie voor.

Gerelateerde artikelen