!
3x3 Challenger Riga Jan Driessen.jpg
9 september 2021

Nederlandse 3x3 mannen naar EK met Driessen, Jaring, Slagter en Van der Horst

Door Ronald van Dam

Jan Driessen is de opvallendste naam in de selectie van de Orange Lions voor de FIBA 3x3 Europe Cup die van vrijdag 10 t/m zondag 12 september wordt gehouden in Parijs. Bondscoach Brian Benjamin heeft verder Dimeo van der Horst, Julian Jaring en Arvin Slagter geselecteerd. Die drie maakten deel uit van de Nederlandse ploeg die eind mei Olympische kwalificatie afdwong. Van der Horst en Slagter eindigden samen met Jessey Voorn en Ross Bekkering in Tokyo, waar 3x3 basketball voor het eerst olympisch was, op de vijfde plaats.

Na de Spelen hebben de Nederlandse 3x3 basketballers inmiddels in korte tijd alweer drie grote toernooien achter de rug. Op 25 augustus werd Team Amsterdam bij de Challenger in Riga vierde. De ploeg bestond daar uit Driessen (foto), Jaring, Van der Horst en de Serviër Maksim Kovacevic. Overigens werd Team Utrecht met Jessey Voorn, Raidell de Pree, Jesse Markusse en Lenno Witteveen daar twaalfde. Drie dagen later legde Team Amsterdam met Jaring, Van der Horst, Kovacevic en Arvin Slagter bij de World Tour in Debrecen beslag op de derde plek. Afgelopen weekend eindigde hetzelfde viertal weer een plek hoger bij de World Tour in Edmonton. In de finale werd verloren van het Servische Ub dat met olympisch bronzen medaillewinnaar Dejan Majstorovic aantrad. In Edmonton versloeg Team Amsterdam in de kwartfinale Riga, dat speelde met drie spelers van de gouden Letse ploeg uit Tokyo.

Driessen neemt in de Franse hoofdstad de plek in van Voorn die andere verplichtingen heeft en dat dwingt bondscoach Brian Benjamin om anders te spelen. “Jan is een heel ander type dan Jessey, die creatief en een schutter is. Jan is vooral een hele goede verdediger, ervaren en hij snapt het spelletje heel goed. Met Arvin, Ross, Dimeo en Arvin hadden we in Tokyo veel vuurkracht van buiten, nu zullen we veel meer op onze verdediging moeten leunen en aanvallend meer met dribbels en pick-and rolls moeten creëren.”

Nederland, zelf zesde geplaatst, komt in groep D uit tegen Israël (21) en Rusland (5), waar het in Tokyo in de groepsfase van won, maar in de kwartfinale van verloor. Aan voorspellingen waagt Benjamin zich niet. “Ik had het er laatst met Laki Lakner, de nieuwe bondscoach van de vrouwen over hoe onvoorspelbaar 3x3 is. In 5-5 duurt een wedstrijd veel langer, zie je welke plays werken, heb je veel meer controle over het wedstrijdverloop. In 3x3 heeft één play soms een enorme impact. En in een toernooi als het EK is de vorm van de dag zo bepalend. Bovendien is dit het vierde toernooi in minder dan drie weken tijd voor ons. Het doel is altijd om de kwarfinale te halen, daarvoor moet je er eentje in de groepsfase winnen. Maar zo’n eerste dag is altijd lastig. Je ziet vaak bij topteams dat ze roestig zijn, er even in moeten komen. Aan de andere kant hadden we in Montreal een hele sterke eerste dag en vloeiden op de tweede dag de krachten in de slotfase van onze wedstrijden weg. Nee, in 3x3 kun je beter niet aan voorspellingen doen. Er kan altijd van alles gebeuren.”

De Nederlandse mannen openen het toernooi op vrijdag 10 september om 17.55 uur met de groepswedstrijd tegen Israël, gevolgd door het tweede duel tegen de Russen om 21.35 uur. Als ze zich plaatsen voor de kwartfinales op zondag kruisen de Orange Lions met de poule van Slovenië, Polen en Estland. De duels zijn live te volgen via de toernooisite van de FIBA 3x3 Europe Cup 2021.

Gerelateerde artikelen