!
Jesper Jobse 3x3 World Tour.jpeg
27 augustus 2020

Nieuwe start Nederlandse 3x3 basketballers bij World Tour in Debrecen

Door Ronald van Dam

Ze mogen weer! De Nederlandse 3x3 basketballers reizen vandaag (donderdag 27 augustus) af naar Hongarije om daar als Team Amsterdam mee te gaan doen aan de eerste van de drie World Tours die in Debrecen worden gehouden. “Het is fijn om eindelijk weer perspectief te hebben en wedstrijden te mogen spelen”, zegt international Jesper Jobse, die eind vorige week hoorde dat het Europees Kampioenschap 3x3 in België is gecanceld.

Jobse, afgelopen dinsdag 36 geworden, kijkt er naar uit om weer te mogen spelen: “Daar doe je het voor, in plaats van alleen maar trainen, wat de laatste tijd toch een beetje als een bezigheidstherapie begon aan te voelen. Na zo’n lange tijd van onzekerheid, zonder trainingen en wedstrijden, mogen we eindelijk weer. Normaal speel je in deze periode je laatste toernooien van het 3x3 seizoen, nu beginnen we pas.”

Bondscoach Brian Benjamin heeft voor Debrecen behalve Jobse ook Aron Royé, Arvin Slagter, Dimeo van der Horst en Julian Jaring geselecteerd, één speler meer dan normaal, voor het geval een van hen positief wordt getest op het COVID-19 virus en naar huis moet. Coach en spelers ondergaan voor en tijdens het toernooi in de ‘bubbel’ van Debrecen diverse tests. Afgelopen zaterdag voor de eerste keer, daarna dinsdag weer, donderdag na aankomst opnieuw en dan vrijdag nog een keer. Eenmaal in Debrecen dienen de spelers in afzondering te blijven. Benjamin: “Meer dan onze hotelkamers gaan we niet zien.”

Dat het EK niet doorgaat, maar de World Tour in Debrecen wel, is volgens Benjamin wel te verklaren. “Debrecen is een begrip in 3x3, een hot spot, een van de meest toonaangevende toernooien. Het is een organisatie met veel ervaring, dus begrijpelijk dat de FIBA daar heeft aangeklopt om in Debrecen een bubbel te creëren en drie World Tour-events achter elkaar te houden. Het is fijn dat we weer een toernooi kunnen spelen en dat het meteen ook een World Tour is. Zeker na alles wat we hebben moeten doen om er überhaupt heen te kunnen; de tests, de administratieve rompslomp, het was ongelooflijk veel werk.”

Omdat er door de coronapandemie dit jaar geen plaatsingstoernooien zijn geweest, hebben de Nederlandse mannen op basis van hun plek op de ranking van 2019 een ticket voor een van drie World Tour-evenementen in Debrecen gekregen. Benjamin is nieuwsgierig hoe zijn spelers het als Team Amsterdam (onder die naam doen de Orange Lions mee op de World Tour) gaan doen. “Ik kijk er naar uit om Arvin Slagter nu op het hoogste niveau aan het werk te zien. Met hem erbij krijgt de ploeg een impuls en zijn we er een in kwaliteit op vooruit gegaan. Dat geldt trouwens voor de hele selectie. Ook Ross Bekkering, die in januari weer aansluit, en Jessey Voorn brengen het niveau omhoog. Ross geeft ons lengte en kan vanuit een mismatch finishen naar de basket, maar hij heeft ook een goed schot. Jessey is meer de joker die vanuit zijn dribbel iets kan creëren als de aanval op slot zit. Arvin kan heel goed schieten. We hebben er met die drie specifieke kwaliteiten bij gekregen. Dat is gunstig voor mij en de andere jongens. De concurrentie is groter geworden.”

Voor Jobse wordt het zijn zevende World Tour-seizoen. Hij gebruikte de basketball loze periode noodgedwongen om even pas op de plaats te maken en na te denken over zijn toekomst. Desondanks weet de gelouterde 3x3 speler nog niet of hij doorgaat tot en met de uitgestelde Olympische Spelen in Tokyo. “Voor mij is het nu belangrijkste dat ik op de korte termijn weer wedstrijdperspectief heb, daarna zien we wel verder. Er is nog zoveel onzeker. Ik hoop dat we nu in zo’n veilig mogelijke omgeving door kunnen spelen en in ons ritme kunnen komen en blijven. Dat is voor mijn motivatie belangrijk. Het eerste Olympisch Kwalificatie Toernooi staat nu gepland in mei volgend jaar, dat is nog zover weg. Maar dit is een nieuwe start. Nu eerst maar eens zorgen dat het juiste gevoel terug komt en dat dan vasthouden.”

Team Amsterdam is in Debrecen als zevende geplaatst en ingedeeld in poule B met Novi Sad uit Servië, de nummer twee op de plaatsingslijst, en gastheer Debrecen (10). Er zijn vier poules van drie ploegen. Voor een plek in de kwartfinales moet Team Amsterdam bij de eerste twee in de groep eindigen. De Nederlandse mannen kruisen dan met poule D die bestaat uit NY Harlem (USA), Utena (Litouwen) en Sakiai (Litouwen). Team Amsterdam speelt zaterdag het eerste groepsduel om 13.30 uur tegen Novi Sad en later op de middag om 15.20 uur tegen Debrecen.

Gerelateerde artikelen