!
2019_3x3_World Cup_Amsterdam_Jobse.jpg
14 maart 2020

Onzekerheid troef voor olympische droom van Jesper Jobse

Door Ronald van Dam

Woensdag was hij nog in Rusland om aan zijn olympische droom te werken, drie dagen later zit 3x3 basketballer Jesper Jobse thuis in Amsterdam bij zijn gezin, onwetend wat er met die droom gaat gebeuren. "Ik ben niet paniekerig aangelegd, maar in deze situatie wil je tocht het liefst thuis zijn."

Samen met Dimeo van der Horst, Sjoerd van Vilsteren, Ross Bekkering en bondscoach Brian Benjamin was 3x3 international Jobse de afgelopen week in Rusland om in St. Petersburg als TeamNL mee te doen aan de vierde stop van de United League Europe, als voorbereiding op de twee Olympische Kwalificatie Toernooien. Als we zaterdagavond met hem bellen zijn er in heel Rusland 'maar' 47 personen met het coronavirus besmet, opmerkelijk weinig voor een land dat ruim vierhonderd keer groter is dan Nederland. Jobse: "Op zich hebben we er daar weinig van gemerkt. Maatregelen zoals bij ons, met bijvoorbeeld overal pompjes met speciale zeep, die zie je daar niet. We speelden in een overdekt winkelcentrum, waar het heel rustig was. Maar dat kan ook komen, omdat we doordeweeks speelden en het daar dan misschien nooit druk is op die dagen. Hoe dan ook, heel erg waren ze daar niet met corona bezig. Dat veranderde pas toen we weer in Nederland waren."

Eigenlijk had Jobse, mits geselecteerd door bondscoach Benjamin, nu in India moeten zitten voor het eerste Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT), waar drie tickets voor Tokyo te verdienen waren. Maar dat toernooi had de internationale basketbalbond FIBA al uitgesteld. Jobse: "Het is de bedoeling dat OKT 1 voor OKT 2 in Hongarije wordt gespeeld. Maar ja, vandaag werd bekend dat de start van de Giro d'Italia in Hongarije is uitgesteld, omdat dat daar de noodtoestand is afgekondigd. Als ze daar op 9 mei al niet gaan fietsen, dan zie ik ons ook niet van 24 t/m 26 april een OKT in Hongarije spelen, laat staan dat daarvoor nog ergens een OKT 1 wordt gespeeld. Je hebt het over een stuk over dertig teams - mannen en vrouwen - die aan de OKT's mee gaan doen, het is geen toernooitje met acht landen. De spelers en speelsters moeten overal vandaan komen en reizen. Hoe doe je dat met landen die op slot zitten? En wie wil er überhaupt nog een OKT organiseren in deze situatie!?"

Onzekerheid troef dus voor de inmiddels 35-jarige basketballer met een olympische droom. Op de vraag of hij en de andere Orange Lions in de 3x3 selectie door blijven trainen, blijft Jobse het antwoord schuldig. "Goede vraag. We hebben allemaal onze input gegeven. Brian Benjamin, onze bondscoach, gaat nu goed nadenken wat wijsheid is. Jongens als Sjoerd, Arvin en ik zitten in een situatie dat we niet meer de jongsten zijn. Je hebt een doel: je wilt je kwalificeren, daar offer je alles voor op. Zolang dat doel er is, ga je daar volledig voor. Maar je moet je afvragen of het nu zinvol is om elke avond volle bak met elkaar te trainen, met het risico op blessures, terwijl je niet weet waar je aan toe bent. Komen er nog OKT's, of gaat de FIBA de tickets toewijzen op basis van de wereldranglijst? In dat geval zijn we er met de mannen en de vrouwen bij op de Spelen, dat zou dan een geluk bij een ongeluk zijn in deze voor iedereen ongelooflijk vervelende periode. Er zijn geen Challengers, geen World Tour toernooien, je kunt alleen trainen en onderling spelen, Misschien is het beter om nu even gas terug te nemen en dan wellicht richting de Spelen - en laten we hopen dat die wel door kunnen gaan - naar de piek toe te werken."

Surreëel, dat is het woord dat Jobse op de hele situatie wil plakken. "Ik ben nu 35 jaar. Dit is mijn droom. Hier heb je steeds naar toe gewerkt. Dan sta je op de drempel en ineens is niets meer zeker. Dan denk je toch even: wat gebeurt hier? Alles ligt stil. Dat merken we ook met onze stichting 3x3 Unites. We waren bezig om te kijken of we een toernooi naar Nederland konden halen, maar ja, met wie moet je nu gaan zitten om te praten over een partnership? Daar is het de situatie niet naar. Het is wat het, we zullen het met zijn allen moeten accepteren en af moeten wachten wat er gaat gebeuren."

Gerelateerde artikelen