!
2019_3x3_FIBA 3x3 World Cup_Orange Lions_huddle.jpg
24 juni 2020

Orange Lions 3x3 naar Graz voor eerste olympisch kwalificatiemoment

Door Ronald van Dam

De Orange Lions 3x3 hebben weer een concreet doel om naar toe te werken. De internationale basketbalbond FIBA heeft woensdag bekend gemaakt dat het Olympic Qualifying Tournament volgend jaar van 26 t/m 30 mei in het Oostenrijkse Graz wordt gehouden. Dit OKT 1 komt in de plek van de FIBA 3x3 World Cup 2021 die in Oostenrijk zou worden gehouden. Door de wereldwijde coronacrisis zijn de Olympische Spelen van Tokyo uitgesteld naar volgend jaar en het is gebruikelijk dat er in een olympisch jaar geen WK wordt georganiseerd.

Het OKT in Graz is de eerste mogelijkheid voor de Nederlandse mannen en vrouwen om een ticket voor de Spelen in 2021 te bemachtigen. Mocht dat niet lukken, dan krijgen de Orange Lions nog een tweede mogelijkheid bij het Universality Olympic Qualifying Tournament (UOQT), in de volksmond OKT 2. Dat wordt in Hongarije gehouden, maar de datum is nog niet bekend.

Oorspronkelijk zou het eerste OKT dit jaar van 18 t/m 22 maart in het Indiase Bengaluru plaatsvinden, maar door de wereldwijde uitbraak van het coronavirus en als gevolg daarvan het verplaatsen van de Olympische Spelen naar 2021 (23 juli t/m 8 augustus), werden beide OKT's tot nader orde uitgesteld door FIBA.

Plaatje OKT 1.jpg

De Orange Lions 3x3, die sinds 4 mei aangepast aan het trainen zijn in het Frans Otten Stadion in Amsterdam, hebben nu weer houvast. De mannen gaan in Graz in poule D de strijd aan met Letland, Canada, Kroatië en Oostenrijk, dat als organisator de plaats van India inneemt. De vrouwen zitten in poule C met Estland, Wit-Rusland, Hongarije en Sri Lanka. Er zijn vier poules van vijf landen, het zelfde aantal als bij een WK, en er liggen bij het eerste OKT in Graz drie tickets voor Tokyo klaar. Bij de mannen zijn Servië, Rusland, China en gastland Japan al zeker van deelname aan de Spelen, waar 3x3 basketball voor het eerst op het progranma staat. Bij de vrouwen zijn Rusland, China, Mongolië en Roemenië al geplaatst.

Het laatste van de acht tickets wordt vergeven bij het UOQT in Hongarije. Naast gastheer Hongarije (plus de Japanse vrouwen als ze zich niet in Graz plaatsen) verschijnen daar de hoogst gerankte landen die nog geen ticket voor Tokyo hebben en die niet mee hebben gedaan aan het 5-5 basketbaltoernooi bij de laatste twee edities van de Spelen in Londen en Rio de Janeiro. FIBA heeft hier voor gekozen, omdat het de ambitie heeft om 3x3 basketball naar 'nieuwe markten' te brengen. Voor Nederland betekent het dat het zowel bij de mannen als de vrouwen bij de zes landen hoort die direct zijn geplaatst voor dat UOQT.

FIBA 3x3 Europe Cup

Er staat dit jaar nog een Europees Kampioenschap met potlood ingevuld op de internationale 3x3 kalender van FIBA. De FIBA 3x3 Europe Cup voor senioren teams had eigenlijk van 26 t/m 28 juni op de Groenplaats in de Belgische stad Antwerpen gehouden zullen worden. De locatie blijft hetzelfde, maar de nieuwe datum is vrijdag 25 t/m zondag 27 september, al heeft FIBA het doorgaan van het EK nog niet officieel bevestigd.

Voor de Orange Lions 3x3 U23 (mannen en vrouwen) staat er half oktober een WK in de planning. Plaats en datum zijn nog niet bekend. De U18 vrouwen doen eind augustus mee aan het WK in Hongarije.

Gerelateerde artikelen