!
United League Europe x3 2020
12 maart 2020

Orange Lions sneuvelen in kwartfinale vierde stop ULE

Door Ronald van Dam

De Orange Lions zijn er niet in geslaagd om bij de vierde stop van de United League Europe 3x3 in St. Petersburg de halve finale te bereiken. TeamNL, zoals de Nederlandse basketballers in de ULE heten, sneuvelde woensdag in de kwartfinale. Het was niet opgewassen tegen Energa 3x3 Gdansk. De Polen wonnen met 21-12.

De Nederlandse selectie, dit keer bestaande uit Dimeo van der Horst, Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren en 3x3 nieuwkomer Ross Bekkering, was de groepsfase dinsdag nog goed begonnen met een 16-13 overwinning op het Russische COP Rosenergoatom. In de tweede wedstrijd in groep B trokken de vier Nederlanders in een spannend duel tegen Riga Ghetto uit Letland net met 21-20 aan het kortste einde.

Daardoor kwamen de Orange Lions in de kwartfinale tegenover Gdansk te staan, de winnaar van de andere groep. De Polen schopten het uiteindelijk tot de finale waarin ze met 19-12 te sterk waren voor een andere Letse selectie, Ventspils Riga.

Bondscoach Brian Benjamin vindt dat zijn ploeg de eerste dag in St. Petersburg goed heeft gespeeld. "We winnen van de winnaar van de derde stop en verliezen nipt van Riga. Jammer dat we die goede lijn de tweede dag niet kunnen doortrekken. We krijgen een pak rammel in de kwartfinale en dat is heel frustrerend, want alle topteams vlogen er in de kwartfinales uit en de weg naar de finale lag open."

Over het viertal (Jobse, Van der Horst, Bekkering en Van Vilsteren) waarmee TeamNL aantrad, zegt Benjamin: "In deze samenstelling heb ik gisteren zeker goede dingen gezien. We spelen heel groot en fysiek, maar het scoren blijft moeizaam gaan en we hebben moeite om constant druk te zetten. Voorlopig blijven we met de groep van zeven spelers werken. Dat past ook bij de onzekere periode die we tegemoet gaan. Er zijn geen data bekend voor de OKT's, dus de vorm van de van de dag wordt bepalend voor de wedstrijdselectie."

TeamNL werd uiteindelijk op de achtste plaats geklasseerd bij deze vierde stop van de United League Europe, een professionele 3x3 competitie die z'n tweede seizoen beleeft. Er is nog één stop te gaan. De prijzenpot bedraagt 32.500 dollar en voor de winnaar na vijf stops ligt er een ticket voor de FIBA 3x3 Masters klaar, alsmede automatische deelname aan het derde seizoen. Dat laatste geldt ook voor nummer twee, plus een ticket voor een van de FIBA 3x3 Challengers.

Gerelateerde artikelen