!
Team Amsterdam WT Abu Dhabi.jpg
30 oktober 2021

Team Amsterdam strandt in kwartfinales van World Tour Abu Dhabi Masters

Door Ronald van Dam

Team Amsterdam is bij de World Tour Abu Dhabi Masters gestrand in de kwartfinales. De Nederlandse 3x3 basketballers verloren vrijdag in de groepsfase van het Servische Liman (16-10), maar een 22-8 zege op Manila leverde alsnog een plek bij de laatste acht op. Daarin was Riga, als Letland afgelopen zomer olympisch kampioen geworden, zaterdag met 16-12 te sterk.

Team Utrecht, de andere Nederlandse deelnemer, plaatste zich door twee overtuigende zeges in de kwalificatie voor het hoofdtoernooi. Antwerpen en Princeton versperden vervolgens vrijdag de weg naar de kwartfinales.

Het was voor het eerst dat er twee Nederlandse teams meededen aan een World Tour Masters. Team Utrecht, bestaande uit Julius van Sauers, Jessey Voorn, Lenno Witteveen en Raidell de Pree had in de voorronde weinig moeite met gastheer Abu Dhabi (20-9) en het Japanse Minakami (21-12). "De eerste doelstelling was gehaald", stelde bondscoach Brian Benjamin vast. "Maar het hoofdtoernooi is andere koek. Ze speelden de eerste vijf minuten goed mee met Antwerpen, de nummer drie van de wereldranglijst, en gingen er daarna keihard af. Drie punten maken in de laatste vijf minuten is te weinig, waardoor ze met 21-9 verloren. Tegen Princeton vond ik ze een matige wedstrijd spelen, resulterend in een 9-7 nederlaag. Extra zuur, want met een zege hadden ze de kwartfinale gehaald en dan maak je een stap naar de top twintig."

Team Utrecht De Pree WT Abu Dhabi.jpg

Team Amsterdam, gevormd door Julian Jaring, Maksim Kovacevic, Dimeo van der Horst en Aron Royé, was meteen tot het hoofdtoernooi toegelaten. Benjamin zag de vier Nederlandse 3x3 basketballers een moeizame openingswedstrijd spelen tegen het Servische Liman. "We verliezen, omdat ze er geen bal in kregen. De tweede groepswedstrijd tegen Manila winnen we professioneel op routine met 22-8. De jongens hebben gedaan wat ze moesten doen op de eerste dag: een plek in de kwartfinale veilig stellen."

In die kwartfinale trad Team Amsterdam zaterdag aan tegen Riga, het Letse viertal dat goud veroverde bij de Olympische Spelen in Tokyo, waar 3x3 basketball voor het eerst op het programma stond. Nederland, toen bestaande uit Arvin Slagter, Jessey Voorn, Dimeo van der Horst en Ross Bekkering, werd in Japan vijfde. Met Royé en de Serviër Kovacevic in plaats van Slagter en Bekkering kwam Team Amsterdam tegen de Letten met 8-4 achter, om vervolgens bij 9-9 toch weer langszij te komen. In een spannende slotfase ging het gelijk op, waarbij vooral Van der Horst en de Let Edgars Krumins scores uitwisselden. Op 13-12 miste Van der Horst een tweepunter en kon Jaring de aanvallende rebound niet verzilveren, waarna Nauris Miezis na een onsportieve fout van Kovacevic op de vrije worplijn het lot van Team Amsterdam bezegelde.

Ondanks de uitschakeling hebben de Nederlandse 3x3 basketballers tot nu toe een succesvol jaar achter de rug. In Doha won Team Amsterdam eind maart voor het eerst een World Tour, om vervolgens ook de tweede stop van de United League Europe in St. Petersburg te winnen. Bij de World Tours in Debrecen (Hongarije) en Montreal (Canada) eindigden de Nederlanders als derde en tweede. Een ander hoogtepunt was het winnen van de 3x3 Unites Utrecht Challenger half september op het Jaarbeursplein in de Domstad.

Bij de laatste Word Tour Masters op 6 en 7 november in Mexico City zal Team Utrecht met Van Sauers, Voorn, Witteveen en De Pree Nederland vertegenwoordigen. De World Tour Final wordt op 17 en 18 december in Jeddah (Saudi Arabië) gespeeld. Team Amsterdam was al zeker van deelname.

Benjamin: "Ik denk dat dit toernooi in Abu Dhabi de juiste verhoudingen weergeeft. Ub, Liman, Riga en Antwerpen zijn op dit moment beter dan wij en staan daarom ook boven ons in de ranking. Natuurlijk is het altijd een momentopname en de vorm van de dag is bepalend, maar op dit moment zijn die teams vooral consistenter. We gaan ons nu voorbereiden op de World Tour Final en hebben dan een nieuwe kans om te laten zien dat, als we in vorm zijn, die teams wel kunnen pakken."

Gerelateerde artikelen