!
3x3 Team Amsterdam 2019_Aron Roije 01.jpg

Wat is 3X3 basketball?

Over 3x3 basketball

Wat is 3X3 basketball?

3x3 basketball is een aparte discipline binnen de basketbalsport en hanteert dan ook andere regels dan het traditionele (5-5) basketball.  Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er door twee teams van drie spelers tegen elkaar gespeeld. De wedstrijden spelen zich af op een half basketbalveld op één basket. Verder zijn dit belangrijke afwijkende regels ten opzichte van het traditionele basketball:

  • Er is één officiële bal, met het gewicht van een mannenbal en het formaat van een vrouwenbal;
  • Officiële wedstrijden duren 10 minuten of totdat een team 21 punten heeft behaald;
  • Er is een 12 seconden schotklok in plaats van 24 seconden. Binnen deze tijd dient een team te scoren of een scoringspoging te doen;
  • Er is geen driepuntslijn, maar een tweepuntslijn. Elke score achter deze lijn is twee punten waard, elke score erbinnen telt voor 1;
  • Er zijn geen persoonlijke fouten, maar teamfouten;
  • Zodra een team een scoort mag het andere team meteen doorgaan door de bal te dribbelen of te passen. Zodra een team buiten de tweepuntslijn is geweest mag er weer worden gescoord.

Met name deze laatste regel zorgt voor het dynamische en spectaculaire spel waar 3x3 basketball om bekend staat.  Wil je een compleet overzicht van de spelregels van 3x3? Ga dan naar de 3x3 spelregels.

Check ook deze korte video met FIBA 3x3 verslaggever Kyle Montgomery over 3x3 basketball.