!
Antio Sinterniklaas lacht.JPG
15 mei 2020

Antio Sinterniklaas als coördinator arbitrage aan de slag

Door Ronald van Dam

Voormalig topscheidsrechter Antio Sinterniklaas gaat per 1 juli a.s. op parttime basis aan de slag als coördinator arbitrage bij de Nederlandse Basketball Bond. De 48-jarige Sinterniklaas zette vorig jaar september om fysieke redenen een punt achter zijn succesvolle carrière, waarin hij o.a. negen keer tot scheidsrechter van het jaar werd gekozen.

Sinterniklaas heeft er zin in om aan de slag te gaan bij de NBB. "Het is natuurlijk een droom als je vanuit je hobby als scheidsrechter nu professioneel aan de slag kan met arbitrage. In mijn dertig jaar als scheidsrechter op allerlei niveaus, maar ook binnen mijn maatschappelijke carrière, heb ik veel ervaring opgedaan die ik nu kan gebruiken om de arbitrage in Nederland verder te helpen. Mijn ambitie is om het een gewaardeerd onderdeel van de sport te laten zijn. Daarvoor moeten op alle niveaus stappen worden gezet, van verenigingsniveau tot aan de top. En niet alleen bij scheidsrechters, maar ook bij spelers en coaches."

De voornaamste taak van Sinterniklaas in zijn functie als coördinator arbitrage wordt invulling geven aan de abitrage technische lijn - van top tot breedte - voor scheidsrechtersopleidingen, bijscholingen en beoordelingen, alsmede leiding geven aan de scheidsrechters in de Dutch Basketball League. "De functie van coördinator arbitrage is nieuw bij de NBB. Het arbitragelandschap is erg veelzijdig en breed en de ambities van zowel de bond als mijzelf zijn groot. Hierbij moeten we ons realiseren dat we binnen de beschikbare tijd niet alles tegelijkertijd kunnen, maar dat we stap voor stap gaan werken aan onze doelen. Ik kijk er naar uit om als coördinator iets te kunnen betekenen voor alle officials en begeleiders in Nederland. Heel bijzonder zal het zijn om samen te gaan werken met de DBL-scheidsrechters, omdat ik vorig jaar nog met hen samen op het veld stond."

Sinterniklaas zal zich als coördinator arbitrage in eerste instantie bezig gaan houden met 5-5 valide basketball en rolstoelbasketbal en daarbij nauw samenwerken met collega Luc Vergoossen die bij de NBB de rol van coördinator arbitrage 3x3 vervult. Ook zal hij intensief gaan optrekken met Jorrit Beerens, de nieuwe coördinator opleidingen die per 1 september aan de slag gaat. "Met de groei die 3x3 basketball de laatste jaren heeft doorgemaakt is ook de arbitrage daar enorm ontwikkeld. Gezamenlijk gaan we alle disciplines in één arbitragehuis onderbrengen. Jorrit komt net als ik nieuw in dienst bij de NBB en heeft vanuit het onderwijs specifieke kennis en ervaring. Ik denk dat we elkaar goed gaan aanvullen."

Simone Volmer, algemeen directeur van de NBB, is blij met de aanstelling van Sinterniklaas. “We koesteren al jaren de wens een inhoudelijke expert op dit gebied binnen de werkorganisatie te hebben. Met de ervaring die Antio als scheidsrechter op verschillende niveaus heeft opgedaan, halen we die expertise nu in huis. We zijn ervan overtuigd dat Antio vanuit zijn kennis en persoonlijkheid een toegevoegde waarde is voor de organisatie en dat hij de geschikte persoon is om de komende jaren de arbitrage, voor zowel de top als de breedte, verder te ontwikkelen. Om dit goed te kunnen doen, gaat Antio ook aan de slag met het nog beter inrichten van de structuur van arbitrage binnen Basketball Nederland, zodat vanuit daar de gewenste progressie kan worden geboekt.”

Gerelateerde artikelen