!
2020_Henk Baggen en eindscore.jpg
6 mei 2020

Basketbalarbiter Henk Baggen helpt ‘leukste kleine dierentuin van Nederland’

Door Ronald van Dam

Henk Baggen wilde iets doen voor Kasteelpark Born. De volgens Baggen ‘leukste kleine dierentuin van Nederland’ heeft door de coronacrisis even geen inkomsten meer, terwijl de rekeningen gewoon moeten worden betaald. En dus stapte Baggen afgelopen zondag in zijn rolstoel om geld in te zamelen. Na afloop van zijn gesponsorde tocht stond er een kleine elfduizend euro op de teller. ‘Mooi om te zien dat er zo wordt meegeleefd’.

Basketball Nederland kent de in Limbricht woonachtige Henk Baggen als scheidsrechter in het rolstoelbasketbal en valide basketball. De altijd goedgeluimde 54-jarige Limburger fluit zijn wedstrijden in diverse rolstoelbasketbalcompetities en op afdelingsniveau. Dat hij dat doet in een rolstoel, maakt Baggen een opvallende verschijning. En met zijn Limburgse tongval en positieve kijk op het leven, is hij bij elke vereniging een graag geziene gast.

Baggen begon met basketball in 1979, het jaar waarin hij een dwarslaesie opliep. “In het revalidatiecentrum in Hoensbroek zochten ze naar spelers voor een team dat ze aan het oprichten waren. Terwijl ik nog mijn bed lag, kwamen ze me vertellen dat zodra ik een rolstoel zou zitten, ik mee moest komen trainen. Weigeren was geen optie. Uiteindelijk heb ik tot 2015 gespeeld op amateurniveau, zelfs ook nog even over de grens in België en Duitsland.”

Fluiten deed Baggen inmiddels ook al, sinds 1988. “En dat mis ik nu wel. Het geeft voldoening en je doet allerlei leuke contacten op als je elk weekend ergens moet fluiten. Daar leef je elk week weer naar toe. Maar nu is er even geen basketball. Het is niet anders, we zitten allemaal in hetzelfde schuitje.”

2020_Henk Baggen in actie als arbiter.jpg

Henk Baggen is als scheidsrechter een graag geziene gast in de Nederlandse sporthallen. Op de foto links: Baggen haalde met zijn actie voor Kasteelpark Born een kleine elfduizend euro op.

Maar Baggen is geen stilzitter. Naast het fluiten van basketbalwedstrijden is hij ook al enige tijd vrijwilliger bij het Kasteelpark Born, onder de rook van Sittard. “Dat is de leukste kleine dierentuin van Nederland. We hebben allerlei dieren. Van wandelende takken tot kamelen en alles daartussen. Nu het park dicht is en de horeca dus ook, zijn er geen inkomsten. Maar zaken als gas, licht, water en onderhoud, het gaat allemaal door. Dan is het rekensommetje snel gemaakt. Omdat er geen geld meer binnenkomt, wilde ik iets doen.”

Afgelopen zondag stapte Baggen om zes uur ’s ochtends in Born in zijn rolstoel om vier rondjes van 25 kilometer af te leggen langs plaatsen als Buchten, Holtum, Susteren, Nieuwstadt, Sittard, Guttecoven en Graetheide. ’s Middags om vier uur was hij terug. “Honderd kilometer lijkt veel, maar ik doe elk jaar mee aan de Kennedymars in Sittard en die is tachtig kilometer.”

In zijn kielzog volgde een busje met daarin onder andere Archie de Uil, de mascotte van het park. “Ze zijn de hele dag bij me in de buurt gebleven. de mensen in het busje waren meer geradbraakt dan ik toen we weer terug waren”, lacht Baggen. “Ik heb gezien dat onderweg langs de kant de anderhalve meterregel goed in acht werd genomen. Bij de derde en de vierde ronde stonden er best wat mensen langs de kant, ze zwaaiden met vlaggen en er was van alles op het asfalt geschreven om me te steunen.”

2020_Henk Baggen onderweg naar Graetheide.jpg

Baggen onderweg richting Graetheide. Hij legde honderd kilometer in zijn rolstoel af voor Kasteelpark Born.

Voorlopig heeft Baggen zo’n elfduizend euro opgehaald, maar wat hem betreft wordt dat nog meer. “Het is een mooi bedrag. Iedereen hier in de buurt is opgegroeid met het Kasteelpark, iedereen kent het. Mooi om te zien dat er zo wordt meegeleefd met alle acties die er worden georganiseerd, de saamhorigheid die je nu ziet. Mensen die nog willen doneren, kunnen dat doen via de website van Kasteelpark Born. Je kun bijvoorbeeld ook een bepaald dier financieel adopteren.”

En nu? Komt Henk Baggen de dagen door zonder fluiten? “Ja hoor, ik verveel me niet. Ik doe als vrijwilliger voor het Kasteelpark nu vooral de dingen die je achter een laptop kunt doen. We moeten met zijn allen rustig afwachten wat de overheid gaat doen. Weet je, als je in een rolstoel zit leer je het kleine waarderen. In een auto of de fiets ga je vaak te snel aan de dingen voorbij. In een rolstoel zie je veel meer. Nee, maak je over mij geen zorgen. Ik houd het wel vol.”

Bij Basketball Nederland zijn we voortdurend op zoek naar de mooiste basketbalverhalen over personen, verenigingen en prestaties. Heb je een suggestie voor een onderwerp, mail naar communicatie@basketball.nl.

Gerelateerde artikelen