!
Basketball Cup Den Helder champ.jpg
26 september 2020

Basketball Cup voor Sportiff Company Grasshoppers VU20, Rotterdam Basketbal en Dozy BV Den Helder

Door Ronald van Dam

De basketbalsters van Dozy BV Den Helder hebben de Carla de Liefde Trofee veroverd, hun eerste prijs sinds 2009. De club uit de kop van Noord-Holland was zaterdag in de finale van de strijd om de Basketball Cup in Barendrecht te sterk voor 4Consult/Binnenland. Bij de Vrouwen U20 ging de beker naar Sportiff Company Grasshoppers ten koste van Vetus/Binnenland. Rotterdam Basketbal schreef in sporthal De Driesprong verrassend de bekerfinale van het rolstoelbasketbal op z'n naam door Only Friends te verslaan.

Finale Vrouwen U20: Vetus/Binnenland - Sportiff Company Grasshoppers 73-82
De eerste bekertitel van de dag ging naar het VU20-team van Sportiff Company Grasshoppers, dat ten koste van Vetus/Binnenland de Basketball Cup pakte. De eindstand was 73-82. De wedstrijd lag lange tijd stil vanwege een op het oog zware blessure voor Mia Hordijk. Haar team trok in het derde en vierde kwart de wedstrijd naar zich toe.
Daar zag het aanvankelijk niet naar uit. Het regende driepunters voor Binnenland, waaronder vijf van Jamy de Kock, en bij rust was het dan ook 44-35 in Barendrechts voordeel. De ommekeer zette zich al direct na rust in en ook na het uitvallen van Mia Hordijk drukte Grasshoppers door. Aan Binnenland zijde vielen de schoten niet meer en Grasshoppers benutte goed het surplus aan lengte.
Hordijk was al goed voor 23 punten voordat ze uitviel. Alissa van der Plas en Lotte van Kruistum maakten er 15. Bij Binnenland kwam Chermensa van la Parra kwam uit op 21 punten, Jamy de Kock op 19 en Beyza Okayben had er 17.

Basketball Cup VU20 Grasshoppers.jpeg

Finale Rolstoelbasketbal: Only Friends - Rotterdam Basketbal 47-51
Rotterdam Basketbal zorgde in de tweede finale van de dag voor een sensatie door Only Friends te verslaan. De rolstoelbasketballers uit Amsterdam gingen in Barendrecht voor hun vijfde bekertitel op rij, maar zover kwam het niet. In een voortdurend spannende finale trokken de Rotterdammers uiteindelijk aan het langste eind.
Aan beide kanten werden vooral de lange spelers gezocht. Na het eerste kwart was de stand nog in evenwicht: 14-14. Daarna nam Rotterdam Basketbal een kleine voorsprong en hield die knap vast. De slotfase was bloedstollend spannend. Een paar seconden voor het einde was het 47-48. Abraham Mamo Adissu, even ervoor al goed voor een belangrijke score, zorgde vervolgens voor de beslissing met een driepunter en bij 47-51 konden de Rotterdammers gaan feestvieren.
Mamo Adissu werd topscorer van z’n ploeg met 18 punten, Bert Freriks maakte er 16, Maykel van Rysinge 13. Len van Dort scoorde 20 punten voor Only Friends, gevolgd door Tolis Moumtzoglou met 12.

rolstoel.jpg

Finale Vrouwen Senioren: 4Consult/Binnenland - Dozy BV Den Helder 63-70
In de derde en laatste finale van de Basketball Cup finaledag in Barendrecht verzekerde Dozy BV Den Helder zich van de Carla de Liefde Trofee. Daarmee pakte het de eerste prijs sinds 2009, toen Den Helder voor het laatst landskampioen werd. Het als organisator van de strijd om de Basketball Cup thuisspelende 4Consult/Binnenland werd verslagen met 70-63. Het was voor de Helderse club de zevende keer dat het de beker pakte. Dat was voor het laatste in 2007 gebeurd.
Dozy BV Den Helder schoot sterk uit de startblokken en nam door dat flitsende begin al snel op een 19-3 voorsprong. Gaandeweg kwam Binnenland beter in z'n spel en de ploeg van Joost van Rangelrooy kwam zelfs nog terug tot vijf punten verschil, ook omdat Den Helder niet trefzeker was vanaf de vrije worplijn.
Maar het atletisch vermogen en de kracht onder de borden gaven uiteindelijk de doorslag in Helders voordeel. De weer in Den Helder teruggekeerde Kourtney Treffers liet liefst 18 rebounds noteren, gepaard aan 17 punten, een dikke double-double dus. Kiki Fleuren was topscorer bij het team van Mario Bennes met 19 punten, Janiek van Veen maakte er 13.
Bij Binnenland waren Marlou de Kleijn en Eline Kasius goed voor respectievelijk 16 en 13 punten.

Foto's: Jan Wim van Genderen (VU20), Nico Laban (rolstoel) en Luka de Kruijf (Vrouwen Senioren)

Basketball Cup VSEN BIN DEN.jpg

Gerelateerde artikelen