!
2019_Orange Lions MU16_EK_Varagic
22 februari 2020

Bondscoaches jeugdselecties aan mannenkant bekend

Door Ronald van Dam

De bondscoaches die komende zomer de Nederlandse jeugdselecties bij de mannen onder hun hoede zullen nemen op de Europese titeltoernooien, zijn bekend. Paul Vervaeck schuift van de Orange Lions MU18 door naar de MU20-selectie. Radenko Varagic die in 2019 met de Orange Lions MU16 zilver won bij het Europees Kampioenschap in de B-divisie, neemt de plek van Vervaeck in. De Orange Lions MU16 komen onder leiding van Marco van den Berg.

Orange Lions MU20
Voor de Belg Paul Vervaeck wordt het zijn derde jaar als hoofdcoach van een Nederlandse jeugdselectie. De huidige coach van de Belgische club Kangoeroes Mechelen, leidde de Orange Lions MU18 in 2018 naar de Europese titel in de B-divisie en promotie naar het hoogste Europese niveau. Hij wordt komende zomer bij de Orange Lions MU20 bij het EK in de B-divisie (van 10 t/m 19 juli in de Georgische stad Tbilisi) weer geassisteerd door Jeroen van Vugt.

Orange Lions MU18
De Serviër Radenko Varagic (foto) is hoofdcoach van het in de Dutch Basketball League spelende Basketball Academie Limburg. Hij maakte in 2019 zijn debuut als hoofdcoach van een Nederlands jeugdteam en slaagde erin met de Orange Lions MU16 naar de A-divisie te promoveren. Bij de vorig jaar gedegradeerde Orange MU18 wordt Lars Jansen zijn assistent. Het EK in de B-divisie vindt van 24 juli t/m 2 augustus plaats in Roemenië.

Orange Lions MU16
Marco van den Berg is sinds 2018 hoofdcoach van de Orange Lions Academy, het door NOC*NSF ondersteunde nationale opleidingsprogramma. Van den Berg, van 2006 t/m 2008 bondscoach van de mannen senioren, neemt komende zomer zelf de jongste nationale jeugdselectie onder zijn hoede. Tijdens het EK in de A-divisie van 14 t/m 22 augustus in Noord-Macedonië, wordt hij geassisteerd door Roberto Oosterwolde.

Uitdaging
Technisch directeur Okke te Velde: “Paul Vervaeck heeft de switch gemaakt naar de Mannen U20 en gaat de uitdaging aan deze talentvolle groep naar de A-divisie te loodsen. Radenko Varagic is de nieuwe bondscoach voor de Mannen U18 met daarin een aantal spelers van de succesvolle MU16-selectie van 2019. Ook hij probeert met deze groep te promoveren. En Marco van den Berg gaat met de Mannen U16 in de A-divisie de strijd aan met de Europese U16 top.”

Rol van betekenis
“Het doel van Basketball Nederland is de talentontwikkeling in ons land sterk te verbeteren, zodat de talenten in Nederland kunnen worden opgeleid”, vervolgt Te Velde. “Het gat met de leeftijdsgenoten in Europa moet worden gedicht. Wij willen dat de jeugdselecties van de Orange Lions een rol van betekenis gaan spelen op de Europese Jeugdkampioenschappen. Een ambitieus doel dat met het aanwezige talent is te realiseren.”

Gerelateerde artikelen