!
Blessurepreventie onderzoek hamstrings kuit
6 februari 2020

Deelnemers gezocht voor onderzoek hamstrings en kuit

Het Academisch Medisch Centrum Amsterdam is op zoek naar basketballers (mannen en vrouwen) die mee willen werken aan wetenschappelijk onderzoek naar de effectiviteit van kuitspier- en hamstringoefeningen op blessures en prestatie.

Het is alom bekend dat basketbal een blessuregevoelige sport is. Met deze studie wil het AMC Amsterdam een nieuwe weg inslaan bij blessurepreventieonderzoek binnen het basketbal; een onderzoek naar kuitspier- en hamstringblessures. Veelal is de effectiviteit van blessurepreventieprogramma’s onderzocht bij mannen, maar nu krijgen ook vrouwen de kans om hun bijdrage te leveren aan dit wetenschappelijke onderzoek.

Waarom meedoen?
Als basketballer wil je graag je prestaties verbeteren en daarbij je blessures tot een minimum beperken. Eerdere studies tonen aan dat een toename in kuitspierkracht de spronghoogte positief kan veranderen. Daarnaast dragen hamstringoefeningen bij aan de sprintprestaties over tien meter. Met een nieuwe MRI-techniek willen de onderzoekers spierkarakteristieken van atleten in kaart brengen om meer inzicht te krijgen in veranderingen in prestaties en blessurepreventie.

Het AMC Amsterdam is aangewezen door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) als een van de elf IOC-onderzoekscentra wereldwijd. In deze centra wordt onderzoek gedaan naar het voorkomen van sportblessures en naar de gezondheid van sporters in het algemeen. Deelname aan het onderzoek wordt aangemoedigd door de Nederlandse Basketball Bond.

Wat houdt deelname in?
Na de toezegging om mee te doen wordt elke atleet apart per loting verdeeld in een Interventiegroep A, Interventiegroep B of in een controlegroep (C). Mocht jij in een controlegroep worden geloot dan verandert er niets aan je huidige manier van trainen. Bij de interventiegroep wordt er een specifieke oefening toegevoegd aan het reguliere trainingsprogramma (ongeacht hoeveel tijd je normaal per week al aan krachttraining spendeert). Deze interventie duurt twaalf weken en volg je volgens een persoonlijk schema. Het uitvoeren daarvan kost maximaal 3 keer 15 minuten per week voor vrouwen en maximaal 2 keer 15 minuten voor mannen.

Voorafgaand (week 0) en naderhand (week 13) wordt bij het Amsterdam UMC (locatie AMC) een MRI-scan van de onder- of bovenbenen gemaakt en worden krachtmetingen verricht (totale duur negentig minuten). Met deze MRI-scan kan de spiervezelstructuur in kaart worden gebracht. Daarnaast krijgen de deelnemers om de twee weken een korte online vragenlijst toegestuurd om blessures en trainingsarbeid te monitoren.

Wie kunnen meedoen aan het onderzoek?
AMC Amsterdam is op zoek naar Nederlandstalige vrouwelijke en mannelijke basketballers van 16 jaar of ouder, die minimaal twee keer per week trainen en in de afgelopen twaalf maanden geen last hebben gehad van hun kuit- of hamstringspieren. Bij jij enthousiast geworden om deel te nemen, meld je dan nu aan via dit aanmeldformulier.

Handig om te weten
Je wordt per individu apart geloot in een interventiegroep of controlegroep.

Het gaat om preventieve kuitspieroefeningen voor vrouwen.

Het gaat om preventie hamstring- of kuitspieroefeningen voor mannen

De MRI-scans zijn op werkdagen vanaf 17.00 uur en in het weekend overdag. Gemaakte reiskosten kunnen worden vergoed.

Op de site van het AMC Amsterdam vind je (onderaan) de uitgebreide informatiebrief (kuitspierstudie hier, hamstringstudie hier). Mocht je nog vragen hebben dan kan je contact opnemen met coördinerend onderzoeker Joep Suskens via j.j.suskens@amsterdamumc.nl.

Gerelateerde artikelen