!
22 EK Kok en Haarms.jpg
13 oktober 2022

Interim-bondscoach Radenko Varagic kiest bewust voor verjonging bij Orange Lions

Door Ronald van Dam

Radenko Varagic heeft de selectie van de Orange Lions voor het volgende window van de kwalificatie voor de FIBA World Cup 2023 bekend gemaakt. De vorige week aangestelde interim-bondscoach kiest bewust voor een verjonging van de spelersgroep die het op vrijdag 11 november tegen Oekraïne (thuis) en maandag 14 november tegen Spanje (uit) opneemt.

Van het Nederlands mannenteam dat in september mee deed aan EuroBasket 2022 ontbreken Worthy de Jong, Shane Hammink, Mohamed Kherrazi, Leon Williams, Roeland Schaftenaar, Charlon Kloof en Jesse Edwards in de selectie voor het derde window. De Orange Lions zijn met een 0-6 record nagenoeg uitgeschakeld voor deelname aan de FIBA World Cup 2023.

“Laat ik beginnen te zeggen, dat ik zeer vereerd ben dat de Nederlandse Basketball Bond mij heeft gevraagd als interim-bondscoach”, begint Varagic zijn toelichting op de koerswijziging. “Ik wil het Nederlandse basketball graag helpen en krijg daar van mijn werkgever Basketbal Academie Limburg de ruimte voor. “Na EuroBasket was duidelijk dat Worthy de Jong zou overstappen naar 3x3 en Shane Hammink zou stoppen. Onze ‘bright future’, zoals ik Jesse Edwards, Quinten Post, Rienk Mast en de andere jongens in Amerika noem, zijn in november niet beschikbaar en Mohamed Kherrazi zit zonder club. Ik had daarom meteen het idee dat dit het ideale moment is om nieuwe spelers aan de selectie toe te voegen, maar ook om spelers die er al bij zaten op andere posities en in een andere rol uit te proberen.”

Varagic heeft de spelers die voor dit window niet zijn uitgenodigd zelf gebeld voor uitleg, meteen nadat de uitnodigingsbrief voor het volgende window eruit was gegaan. “Ik heb deze spelers verteld dat ze niet uit beeld zijn bij het Nederlands team, maar dat we voor de laatste twee windows van deze WK-kwalificatie bewust een andere keuze maken. Daarna is het aan de nieuwe coach om te bepalen met welke spelers aan de kwalificatie voor het volgende Europees Kampioenschap wordt begonnen. Het zou mooi zijn als de volgende twee windows twee of drie namen oplevert die een belangrijke rol kunnen gaan spelen in de toekomst van de Orange Lions. Daarnaast zie ik Yannick Franke en Keye van der Vuurst de Vries (foto hieronder) als de nieuwe leiders van het Nederlands team. Ik hoop dat ze die rol met verve op gaan pakken.”

22 EK NED FIN Keye.jpg

Varagic, die wordt geassisteerd door Koen van Gerwen, komt op maandag 7 november voor het eerst samen met de selectie. “We blijven dan een week bij elkaar in het hotel om veel met elkaar op te trekken en een echte familie te worden. Vrijdag wacht dan de thuiswedstrijd tegen Oekraïne in Tosportcentrum Almere, waarna we naar Spanje vertrekken om daar tegen de Europees kampioen te spelen. Ik ga alles geven om samen met de spelers er een goed window van te maken. En nogmaals: als dat een paar nieuwe namen oplevert die het Nederlands basketball kunnen gaan helpen dragen in de toekomst, dan is het geslaagd.”

De selectie voor het derde window bestaat (op alfabetische volgorde) uit de volgende spelers:

Terrence Bieshaar (Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Rotterdam)
Maarten Bouwknecht (Zorg en Zekerheid Leiden)
Willem Brandwijk (Donar)
Kai Edwards (Melilla, Spanje)
Yannick Franke (PAOK Thessaloniki, Griekenland)
Lagio Grantsaan (Heroes Den Bosch)
Matt Haarms (Fraport Skyliners, Duitsland)
Keime Helfrich (Heroes Den Bosch)
Sander Hollanders (Donar)
Sam Huurman (Den Helder Suns)
Jito Kok (Heroes Den Bosch)
Yannick Kraag (Joventut Badalona, Spanje)
Jordy Kuiper (Valladolid, Spanje)
Nathan Kuta (Spirou Charleroi, België)
Emmanuel Nzekwesi (Le Portel, Frankrijk)
Olaf Schaftenaar (Donar)
Luuk van Bree (Zorg en Zeker Leiden)
Stan van den Elzen (Zorg en Zeker Leiden)
Keye van der Vuurst de Vries (Filou Oostende, België)
Boyd van der Vuurst de Vries (Landstede Hammers)
Dylan van Eyck (Umana Chiusi, Italië)
Boy van Vliet (Heroes Den Bosch)
Marijn Ververs (Zorg en Zeker Leiden)
Jesse Waleson (Filou Oostende, België)

Foto's: fiba.basketball

Gerelateerde artikelen