!
24 februari 2020

Laatste kwart doet Orange Lions de das om tegen Kroaten

Door Martin Hoekstra

ALMERE, 24 februari 2020 - De Orange Lions hebben hun zege tegen Turkije geen goed vervolg kunnen geven. Tot halverwege het vierde kwart kon het nog alle kanten op, maar Kroatië bleek even wat gehaaider en slimmer dan de Orange Lions. De Nederlandse ploeg kwam in het vierde kwart niet verder dan acht punten en dat was simpelweg te weinig. Kroatië kon daardoor nog uitlopen naar een ietwat geflatteerde eindstand: 59-69.

De vooruitzichten van de Orange Lions waren zonder meer goed. De Topsporthal in Almere zat nagenoeg vol. Bovendien moest Kroatië aantreden zonder hun sterspeler Simon, die geen vrijaf had gekregen van zijn club.

De Orange Lions kwamen goed uit de startblokken met een driepunter van Leon Williams en een dunk van Jito Kok op assist van Charlon Kloof. Zeljko Sakic bracht het oranje publiek weer stil door twee driepunters op rij binnen te knallen. Kloof en Williams haalden de voorsprong weer terug naar de Nederlandse ploeg, maar opnieuw was daar een 0-6 run van Kroatië. De jonge Keye van der Vuurst brak met een driepunter een scoreloze periode van de Orange Lions. Van der Vuurst de Vries speelde met bravoure en zette Nederland weer aan de goede kant van de score, door eerst zijn verdediger op het verkeerde been te zetten en Worthy de Jong te laten scoren, en daarna knalde de in België spelende jeugdinternational nog een driepunter binnen. Twee rake vrije worpen van Thomas van der Mars betekende 21-18 na tien minuten spelen.

De eerste twee minuten van het tweede kwart was ook voor de Orange Lions met een score van Yannick Franke en een driepunter van Olaf Schaftenaar. De Kroatische time-out bij een stand van 26-19 was dan ook logisch. Dat sorteerde het gewenste effect voor de Kroaten. Vijf minuten lang slaagde de brigade van Maurizio Buscaglia er niet in om te scoren. Het was dat de Kroaten ook niet al te veel scoorden, maar zij kwamen wel op voorsprong: 26-27. Roko-Leni Ukic deed zich even gelden met twee bommetjes van veraf. Van een Nederlandse teamaanval was geen sprake, maar individuele acties van De Jong zorgden ervoor dat de Orange Lions bleven volgen. Kloof, die zowel voor rust als in het vierde kwart lang op de kant bleef, tekende met een drietje voor 35-35. Ukic tekende voor de 35-38 ruststand.

Na de pauze kwamen de Orange Lions goed uit de startblokken. Door drietjes van De Jong en Kloof en een lay-up met grote stappen van Kok stond het na vier minuten 43-38. Nederland kreeg een paar kansen om de marge zelfs te vergroten, maar liet dat na. Kroatië kwam terug tot 43-42. Daarna kreeg de Nederlandse ploeg heel even vleugeltjes. Franke dribbelde over de achterlijn om aan de andere kant een driepunter met succes los te laten. Van der Vuurst de Vries zorgde op anderhalve minuut voor het einde van het derde kwart voor een 49-42 voorsprong. De Kroaten waren ondertussen de verdediging wel flink aan het aantrekken, waardoor de Orange Lions nauwelijks meer tot goede aanvallen kwamen. Franke tekende met een alley-oopje op assist van Olaf Schaftenaar voor een 51-47 stand na drie kwarten.

In de openingsfase van het laatste kwart liet Nederland enkele vrije worpen onbenut. Via Ukic, de doordouwer Darko Planinic en Mateo Dreznjak kwamen de Kroaten langszij. Halverwege het kwart kon Mohamed Kherrazi de Nederlandse ploeg met een tip-in op gelijke hoogte brengen, maar daarna namen de Kroaten het heft in handen. Franke en Van der Mars waren de enige Nederlandse spelers die de laatste vijf minuten nog wisten te scoren. Kloof liep zich enkele malen vast op de Kroatische verdedigingen. De bezoekers kregen nog een paar open doekjes om de eindstand op 59-69 te brengen.

Scores Nederland: Franke 11, Van der Vuurst de Vries 10, Kloof 10, De Jong 9, Williams 5, Van der Mars 5, Kok 4, Olaf Schaftenaar 3, Kherrazi 2 (11 rebounds). Bryan Alberts en Roeland Schaftenaar (75ste interland) kwamen niet tot scoren.

Scores Kroatië: Ukic 14 (6 assists), Dreznjak 13, Planinic 12, Marcinkovic 8, Sakic 8, Rogic 8, Maric 4 en Kruslin 2.

Wat de avond voor de Orange Lions extra zuur maakte, was de 87-80 overwinning van Zweden tegen de Turken.