!
21 januari 2021

Landstede wint op het nippertje

Door Randall de Jong

ZWOLLE - Heroes Den Bosch is tegen de tweede opeenvolgende nederlaag opgelopen. Lange tijd zag het daar niet naar uit. Landstede Hammers speelde een uitermate slechte eerste helft (27-38) en moest na de pauze in de achtervolging. Steeds lukte dat niet, maar de ploeg kwam wel dichterbij. Een halve minuut voor tijd zette Jhonathan Dunn de Zwolse formatie voor het eerst weer op voorsprong. In de resterende speeltijd slaagde Heroes Den Bosch er niet meer in om langszij te komen: 73-71.

De enige eerdere officiële thuiswedstrijd van Landstede Hammers dit seizoen was ook tegen Heroes Den Bosch. In oktober stapten de bezoekers nog als winnaar van het veld: 78-84. De uitslag van de seizoensouverture werd echter geschrapt bij de herstart van de competitie, eerder deze maand. En zo kreeg de thuisploeg een herkansing. Opnieuw blijkt Miha Lapornik, goed voor maar liefst 24 punten, een ware kwelgeest voor de Zwollenaren. Bij de Bosschenaren, die nagenoeg de hele wedstrijd controleerden, stortte het dit keer de laatste minuten als een kaartenhuis in elkaar. De thuisploeg, die zich overigens keurig terug knokte, mocht zich enigszins gelukkig de winnaar noemen.

De eerste punten waren nog wel voor de gastheren en tot 7-7 ging het gelijk op. Daarna nam de formatie van coach Jean-Marc Jaumin het heft in handen en Heroes breidde de voorsprong gestaag uit. Aan het begin van het tweede kwart kwam het verschil zelfs voor het eerst in de dubbele cijfers dankzij een drietje van Alan Herndon. De Amerikaanse power forward werd afgelopen maand gehaald als vervanger voor Morgan Stilma, die kamp met een langdurige knieblessure. Aan de kant van Landstede had men met name de eerste helft de nodige moeite met het vinden van de driepunters. Beide teams gingen met een 27-38 stand aan de thee.

Terug uit de kleedkamers leken de mannen van Herman van de Belt een beter antwoord te hebben op het fysieke spel van Heroes. De voorsprong van de Bosschenaren groeide eerst nog wel even naar 15 punten, maar zagen deze vervolgens bijna geheel verdampen. Tegen het einde van het kwart waren er nog maar drie punten van over. Even had het de schijn van erop en erover voor Landstede. Maar de bezoekers herpakten zich. Met een knappe 0-9 run in de laatste minuten werd ook het derde kwart winnend afgesloten: 19-20.

Het laatste kwart leek even hetzelfde scenario te krijgen als het voorgaande. De Bossche voorsprong verdampte weer. Dit keer herpakte Heroes zich echter niet. De Zwollenaren kwamen dankzij twee vrij worpen van Dunn langszij. Er volgde een zinderende slotminuut, waarin diezelfde Dunn met een lay-up voor de eerste Zwolse voorsprong sinds de beginfase zorgde. In de slotseconden zagen zowel Boy van Vliet als Lapornik hun driepuntspoging mis gaan. Tussendoor kon Ralf de Pagter met een fantastisch block voorkomen dat JaCori Payne er een verlenging uit zou slepen.