!
2019 René Vlaanderen
3 oktober 2019

Maak kennis met nieuwe aanwinst René Vlaanderen

Door Ronald van Dam

Het team van de Nederlandse Basketball Bond is met ingang van 1 oktober versterkt met René Vlaanderen. Hij is de opvolger van de inmiddels vertrokken Anouk Biesters, medewerker Marketing en Partnerships. Vlaanderen (37) wordt verantwoordelijk voor de marketing en partnerships, maar ook voor de organisatie van de interlands. Hij kan niet wachten om aan de slag te gaan bij de NBB. ‘Als we de sport op de juiste manier laten zien, gaan we daar ook de financiële vruchten van plukken.’

René, welkom bij de NBB. Voor wie jou nog niet kent, kun je je kort even voorstellen?
“Bedankt. Mijn naam is René Vlaanderen. Ik heb hiervoor bij sportmarketingbureau House of Sports gewerkt. Daar heb ik onder meer het EK en WK 3x3 basketball in Amsterdam mogen organiseren. Daarnaast hebben we de stichting Nederlands Mannen Team ondersteund in de marketing, communicatie, partnerships en de organisatie van de interlands. Daarvoor heb ik negen jaar bij sportmarketingbureau Trefpunt gewerkt en tussendoor nog twee jaar de marketing en sales gedaan voor Qurrent, toen nog een starter op de energiemarkt.”

Waarom heb je House of Sports verruild voor de NBB?
“Ik heb het geluk gehad dat er bij House of Sports nog een basketbalfanaat aanwezig was in de persoon van eigenaar/directeur Patrick Wouters van den Oudenweijer. Samen hebben wij de ondersteuning van de stichting NMT opgepakt en later ook, samen met de gemeente Amsterdam, Topsport Amsterdam, TIG Sports en de NBB het EK en WK 3x3 basketball naar Nederland kunnen halen. Na het WK in juli dit jaar en het teruggaan van de Orange Lions naar de NBB waren er geen basketbalprojecten meer bij House of Sports. Ik wil graag verder bouwen aan het Nederlands basketball en volgens mij is de juiste plek om dat te doen in Nieuwegein bij de NBB. Ik kan dan ook niet wachten om te beginnen.”

Wat betekent basketball voor jou?
“Basketball betekent heel veel voor mij. Ik ben al jaren actief in de sport. Als speler ben ik ooit gestart bij Canadians in Amsterdam en later heb ik ook nog bij AMVJ Amsterdam, Landslake Lions en Harlemlakers gespeeld. Tussendoor heb ik een jaar high school basketball kunnen spelen in Philadelphia, en heb zo ook de Amerikaanse beleving van sport mogen ervaren. Dat was fantastisch. Vanaf mijn 21ste ben ik het spelen gaan combineren met trainen en coachen en bestuurlijk betrokken geweest bij AMVJ en Harlemlakers. Dat ik ook mijn werk de afgelopen jaren heb mogen invullen met basketball, heeft ervoor gezorgd dat het bij ons thuis over weinig anders meer gaat dan basketball.”

Wat wordt jouw rol bij de NBB?
“Ik ga mij op twee onderdelen focussen bij de NBB: Marketing en Partnerships, en de organisatie van de vrouwen- en manneninterlands. In de afgelopen jaren hebben we met de wedstrijdorganisatie van de manneninterlands een paar mooie stappen gezet. Dit willen we doorzetten bij de vrouweninterlands. Daarbij ondersteun ik het Eventsteam bij de 3x3 events. Met mijn ervaring in de evenementenbranche en de sportmarketing is het mijn doel om door middel van de evenementen de exposure te creëren waar basketball in Nederland recht op heeft.”

Welke kansen zijn er voor Basketball Nederland? Sportief en commercieel?
“Ik geloof er in dat er enorm veel kansen zijn. Sportief gezien hebben we de laatste jaren een aantal mooie stappen gemaakt. Natuurlijk kan en moet alles nog veel beter, maar ik heb een positieve instelling en kies er dus ook voor om het vanuit die invalshoek te bekijken. Het is nu zaak om deze stappen ook een vervolg te geven, zodat we verder kunnen bouwen en sportief gaan aanhaken bij de landen om ons heen, op alle vlakken."
"Mijn bijdrage wordt het neerzetten van strakke evenementen die de sport op de juiste manier tonen aan het grote publiek en het bedrijfsleven. Als we de sport op de juiste manier laten zien, gaan we daar ook de financiële vruchten van plukken. Dat is een grote en zware klus, maar met basketball als ons product ben ik er van overtuigd dat we dit voor elkaar krijgen. Zoals Michael Jordan – de allergrootste uit onze sport – ooit liet optekenen: Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen! Ik ga dit op een transparante en positieve wijze invullen. Mochten er vragen, kansen of opmerkingen zijn vanuit de basketball community, laat het me weten! Dat kan via email (rene.vlaanderen@basketball.nl), telefoon (06-46051121) of social media.”

Gerelateerde artikelen