!
Mario Bennes Summer Camp.jpeg
14 mei 2020

Mario Bennes zet noodgedwongen streep door zijn Summercamp

Door Ronald van Dam

Al ruim dertig jaar organiseert voormalig basketbalinternational Mario Bennes zijn befaamde Summercamp, waar kids onder leiding van deskundige trainers en coaches tijdens de zomervakantie aan hun skills kunnen werken. Dit jaar zet Bennes gedwongen door de coronacrisis een streep door zijn kamp. “Bizar dat je na al die jaren nu niet kunt doen wat je leuk vindt.” Gelukkig kan hij als coach van de vrouwen van Dozy BV Den Helder nog wel ‘aangepast’ met zijn passie bezig zijn.

In het landschap van de zomerbasketbalkampen is het Basketball Summercamp van Mario Bennes een jaarlijks terugkerend begrip. De basis werd 34 jaar geleden gelegd door bekende basketbalnamen als Jan Janbroers, Edwin van der Hart en Meindert van Veen. De eerste keer in Eelde, daarna een aantal jaren in Wilnis en sinds Mario Bennes het stokje over nam – bij de eerste kampen was hij nog als trainer betrokken – is het Indoor Centrum in Landsmeer de vaste basis voor het kamp.

Ze zouden 6 juli van start gaan met de eerste van twee kampweken. Zijn staf was er ook klaar voor: Hakim Salem, de bondscoach van de vrouwen en hoofd van de Orange Lions Academy; oud-profs Martin Esajas, Dino Bergens en Lamont Randolph; 3x3 speler Julian Jaring; DBL-speler Nino Gorissen; international Janiek van Veen. Ze zullen hun kennis en passie deze zomer helaas niet kunnen overdragen op de volgende generatie.

“We hebben er goed naar gekeken en lang over nagedacht, maar we zien het niet voor ons”, zegt Bennes over de beslissing om het Summercamp te cancelen. “Een van de belangrijkste elementen van het kamp is het spelen van partijtjes. Voor de kinderen tot twaalf jaar kan dat, maar boven die leeftijd moet er anderhalve meter afstand worden bewaard. Hoe ga je dat doen in de kleedkamers? Je moet gaan werken met looproutes in de sporthal. Alles bij elkaar opgeteld kunnen we niet het kamp bieden dat we voor ogen hebben, als je consequent de anderhalve meterregel hanteert en de kinderen in een veilige situatie wilt laten sporten. Met honderd kinderen is op deze manier een goed kamp niet mogelijk. Vandaar deze beslissing, hoe jammer ook.”

Mario Bennes Summer Camp 2.jpeg

Bennes hoopt dat er later dit jaar misschien toch nog een mogelijkheid komt om alsnog een basketbalkamp te organiseren. ”Wie weet in de herfstvakantie, als de regels weer versoepelen en we het groene licht krijgen. Of mogelijk in de kerstvakantie of de voorjaarsvakantie volgend jaar. En anders wordt het 2021, maar we komen zeker terug met deze traditie. Wat in het vat zit, verzuurt niet.”

Mario Bennes, 55 inmiddels, is een bekende naam in het Nederlandse basketball. Hij droeg 42 keer het shirt van het Nederlands basketbalteam bij de mannen en vergaarde in zijn lange carrière die hem langs clubs als BC Markt, Akrides en Amsterdam voerde, liefst vijf landstitels en vijf bekers. Dit seizoen is hij aan de slag gegaan als coach van de vrouwen van Dozy BV Den Helder in de Women’s Basketball League. Met succes, want 28 maart zou hij met zijn team de bekerfinale spelen. “De laatste prijs voor de club was de landstitel in 2009, eindelijk had Den Helder de kans om weer wat te winnen. Maar ik heb begrepen dat het de bedoeling is om de bekerfinale alsnog te spelen aan het begin van het nieuwe seizoen, dus wie weet.”

Mario Bennes Summer Camp solo.jpeg

Bennes wil in principe doorgaan in de kop van Noord-Holland. “Maar wat is de situatie als we op 1 september weer mogen? Clubs hebben misschien minder te besteden. Welke sponsors gaan door? Hoe zit de ploeg eruit? Over die zaken moeten we eerst nog wel praten. Tot nu toe is het me goed bevallen, met ups-and-downs. Soms was het een stoomboot die bij windkracht 8 uitvoer, soms een stoomboot die bij windkracht 1 rustig de haven uitgleed. Maar langzaam maar zeker kregen we de boel op de rit, met het bereiken van de bekerfinale als beloning.”

Sinds het stilvallen van de competitie – Den Helder speelde voor het laatst op 11 maart – werkt Bennes op de Helderse pleintjes met zijn speelsters aan hun skills. Toch een beetje Summercamp. “Eerst in één op één sessies, maar dat werden wel heel lange dagen, dus nu doen we dat in tweetallen. Den Helder is een mix van hele jonge en drie wat oudere ervaren speelsters. Vooral die jonge meiden kun je op deze manier individueel veel tips geven en vooral werken aan een handelingssnelheid die in de eredivisie wordt gevraagd. Het is leerzaam en leuk om de ontwikkeling bij die jonkies te zien. Als zij er dan ook een goed gevoel aan overhouden, motiveert dat des te meer.”

Gerelateerde artikelen