!
RBVM-1
14 mei 2024

R.B.V.M wint landkampioenschap rolstoelbasketbal

R.B.V.M is Nederlands kampioen rolstoelbasketbal geworden. Afgelopen zaterdag 11 maart versloeg de Middelburgse club rivaal DeVeDo uit Ermelo met 58-53, om zo de beslissende derde pot te pakken. Voor speler/coach Mark Aalders, die zaterdag ook nog eens jarig was, was het dus dubbel feest. “Ik had geen mooier cadeau kunnen krijgen.”

Foto's bij dit artikel zijn van Rien Paardekoper - www.kieknoe.nl

Het was de tweede finale dit jaar voor Aalders en zijn team: bij de basketball cup finales in maart verloor de ploeg juist nipt van DeVeDo. “Het is altijd close als wij tegen ze spelen”, zegt hij. “Ik denk ook dat we op papier de beste teams hebben.”

Prijzen pakken

En de twee ploegen kennen elkaar goed. Niet alleen uit de reguliere competitie of de cup: vorig jaar stonden de twee teams aan het eind van het seizoen óók in de finale. Toen ging DeVeDo er na een spannende finale met de titel vandoor. Aalders: “En toen spraken we uit: we doen dit niet meer om sociaal te doen. We willen prijzen pakken.”

“Dit is pas ons tweede jaar op eredivisieniveau”, gaat hij verder. “We hebben het eerder ook wel geprobeerd met spelers van buitenaf, maar we willen op topniveau spelen met mannen en vrouwen die hier ook echt uit de buurt komen.” Aalders speelt met een kleine selectie die voornamelijk uit voormalige internationals bestaat, aangevuld met Olympiër bij de mannen Joeri van Liere. “We hebben atleten die gewoon echt goed zijn en ook nog eens donders veel ervaring hebben. Dan maken die paar kilo’s te veel die sommigen hebben niet zo veel meer uit.”

Iedereen belangrijk

R.B.V.M. speelde dit jaar met een hernieuwde focus die verloren finales soms met zich meebrengen. “We wilden ervoor zorgen dat iedereen belangrijk kan zijn in de wedstrijd”, legt Mark uit. “Als je in dit spel vier spelers hebt die allemaal tien-plus scoren, dan ben je gewoon heel moeilijk te stoppen.”

RBVM-2

In de laatste van drie finalewedstrijden werd Aalders (hierboven op de foto in actie) zelf topscorer met 22 punten, maar ook Bert Freriks (16 pts) en Edwin Schalx (13 pts) waren enorm op schot voor R.B.V.M. Bij DeVeDo scoorden de drie Oranje-toppers het meest. Cher Korver, Xena Wimmenhoeve en Julia van der Sprong, allemaal lid van het nationale damesteam, gingen voor respectievelijk 22, 10 en 10 punten.

Op naar de volgende

Het kampioenschap betekent niet het einde van dit rollerseizoen: de BeNe-cup tussen België en Nederland gaat beginnen. “Het zou mooi zijn om in alle drie de finales te hebben gestaan”, zegt Aalders, die nog niet aan stoppen denkt. “De eerste verloren we, de tweede pakten we afgelopen weekend. Die derde kan er wat ons betreft ook bij!”

In België hebben de Nederlandse ploegen met name Zedelgem Lions te vrezen, wat volgens Aalders eigenlijk gewoon het Belgische team is. “Hun starters zijn eigenlijk de starters van de Belgen. Daar hebben we ook al tegen gespeeld en ooit gewonnen, ooit verloren. En dat geldt ook voor Sunrise Medical. Die staan eerste in onze competitie, maar die hebben we óók al ooit verslagen.”

Gerelateerde artikelen