!
2019_Algemeen_Basketball.jpg
27 mei 2020

Met De Groene Club naar een duurzame sportaccommodatie

De Groene Club is een initiatief van de KNVB met de KNHB en KNLTB om sportaccommodaties te verduurzamen. Ook basketbalverenigingen kunnen gebruik maken van dit mooie initiatief. In eerste instantie is het gericht op terugdringen van energieverbruik waarmee kosten bespaard worden.

Sportverenigingen die voldoen aan onderstaande definitie kunnen een kosteloos begeleidingstraject van De Groene Club volgen door een subsidie van het Ministerie van VWS. De subsidieregeling staat open voor sportaanbieders die:

  • (Gedeeltelijk) Eigenaar zijn van de accommodatie, of;
  • Geen eigenaar zijn van de accommodatie maar de energierekening van de sportaccommodatie betalen en laten afschrijven van een bankrekening die op naam staat van de sportaanbieder, en:
  • De investeringen in duurzame maatregelen die uit het begeleidingstraject voortkomen voor haar rekening neemt.

Om de verenigingen volledig te ontzorgen naar een duurzame accommodatie is er een vijfstappenplan ontwikkeld:

  1. Energieadvies
  2. Plan van aanpak
  3. Mogelijkheid best-value
  4. Financieel advies
  5. Ondersteuning realisatie.

De Groene Club biedt in eerste instantie inzicht in de huidige energiesituatie en kennis om het energiepotentieel te realiseren. Er wordt gekeken naar zaken als verlichting, regeltechniek, isolatie, verwarming, watergebruik en mogelijkheden tot opwekken van duurzame energie. Vervolgens wordt samen met de vereniging een plan van aanpak opgesteld en meegedacht met financiële oplossingen. De beste deals worden uit de markt gehaald voor veelvoorkomende duurzame maatregelen, maar het staat verenigingen vrij om een andere (lokale) keuze te maken. Tevens vraagt De Groene Club alle relevante subsidies aan en worden de fiscale voordelen bepaald. Verenigingen kunnen in één jaar worden verduurzaamd.

Klimaatroute is het energieadviesbureau dat sportverenigingen begeleidt namens De Groene Club. De sportvereniging ontvangt één aanspreekpunt die het gehele traject met de vereniging doorloopt.
In Essent heeft De Groene Club een partner gevonden die best-value kan leveren aan de verenigingen voor veelvoorkomende duurzame maatregelen. Voor maatregelen die Essent niet (of niet best-value) kan aanbieden wordt een onafhankelijke markuitvraag gedaan of een andere best-value partner gezocht. Het staat verenigingen dus vrij om een andere keuze te maken.

Bent u geïnteresseerd en wilt u zich aanmelden dan kan dat, tot 1 juli 2020, via deze link: www.degroeneclub.nl/doe-mee
Naast de aanmelding wordt het volgende verwacht van de vereniging:

  • Het volgen van een kick-off bijeenkomst (fysiek of online)
  • Eén vast aanspreekpunt binnen de vereniging
  • Bestuurder(s) aanwezig bij bespreken adviesrapport
  • Intentie om quick wins met een terugverdientijd binnen de vijf jaar uit te voeren (bijv. LED binnenverlichting, bewegingssensoren en tijdschakelaars)
  • Intentie om in ieder geval één grote maatregel te nemen (bijv. zonnepanelen)

Gerelateerde artikelen