!
2019_3x3_WK_Bettonvil_actie.jpg
14 mei 2021

Moment van de waarheid nadert voor Nederlandse 3x3 teams op weg naar Tokyo

Door Ronald van Dam

Op hun Road to Tokyo, waar komende zomer 3x3 basketball voor het eerst op het olympisch programma staat, breekt voor de Orange Lions het moment van de waarheid aan. De Nederlandse 3x3 mannen en vrouwen strijden van donderdag 26 t/m zondag 30 mei in Oostenrijk bij het eerste olympisch kwalificatietoernooi om drie tickets voor Tokyo. Mochten ze in Graz er niet in slagen zich te plaatsen, dan volgt van 4 t/m 6 juni in het Hongaarse Debrecen nog een kans bij het tweede OKT. Daar is het laatste ticket te verdienen.

Sinds de beslissing om als gevolg van de coronapandemie de Olympische Spelen uit te stellen naar 2021, hebben de nationale 3x3 selecties zodra het kon de draad weer opgepakt in hun voorbereiding op het OKT. De vrouwen hebben lang moeten wachten tot ze weer echte wedstrijden konden spelen. Inmiddels hebben ze hun eerste oefenstage achter de rug, afgelopen weekeinde in Egypte. De mannen hebben als Team Amsterdam op de professionele tour van de FIBA al succes geboekt met het winnen van de World Tour in Doha op 27 maart van dit jaar (foto hieronder). Daarnaast schreven ze vier dagen later ook de tweede stop van de United League Europe in St. Petersburg op hun naam.

26032021 World Tour Doha Slagter.jpg

De voorlopige selectie bij de vrouwen bestaat uit Loyce en Jill Bettonvil, Ilse Kuijt en Noor Driessen. Loyce Bettonvil was speelster van het team dat in 2017 brons won bij het Europees Kampioenschap op het Museumplein in Amsterdam, de eerste 3x3 medaille ooit voor de Nederlandse vrouwen. Met haar zus Jill won ze een jaar later zilver bij het EK in Roemenië. Beiden maken deel uit van het nationale 3x3 programma aan de vrouwenkant. Kuijt en Driessen ook, maar zij combineerden dat afgelopen seizoen met spelen in de Women’s Basketball League (5-5) bij Sportiff Company Grasshoppers. Driessen won als 3x3 speelster in 2017 brons bij het EK U18 in Hongarije.

Bondscoach Hakim Salem zal naast de voorlopige selectie met nog twee speelsters naar Graz afreizen. Daar zal hij de definitieve keuze maken welke vier speelsters het eerste OKT gaan spelen. Komend weekeinde doet het viertal Bettonvil, Bettonvil, Kuijt en Driessen mee aan de eerste Women’s Series van 2021 in het Zwitserse Mies. De Orange Lions spelen daar zaterdag in groep B tegen Spanje (14.25 uur), Roemenië (16.15 uur) en Hongarije (17.15 uur). De duels zijn live te volgen via het youtubekanaal van FIBA.

Bij de mannen telt de selectie voor Graz al zes namen. Bondscoach Brian Benjamin heeft gekozen voor Arvin Slagter, Jessey Voorn, Dimeo van der Horst, Aron Royé, Ross Bekkering en Julian Jaring. Van dit zestal waren Van der Horst en Royé erbij toen de Orange Lions op de Filipijnen in 2018 zilver wonnen bij het WK, de beste prestatie tot nu toe van Nederland in het internationale 3x3 landenbasketball. Van die ploeg zijn 3x3 pioniers Jesper Jobse en Sjoerd van Vilsteren vorig jaar gestopt. Zij hebben het stokje overgegeven aan gelouterde 5-5 spelers als Slagter, Voorn en Bekkering. Met name de eerste twee hebben in rap tempo hun plek gevonden in 3x3. Bondscoach Benjamin bepaalt vlak voor het OKT welke vier daar gaan spelen.

Road to Tokyo.jpg

De vrouwen zijn bij het eerste OKT, waar twintig landen aan meedoen, ingedeeld in groep C met Estland, Wit-Rusland, Hongarije en Sri Lanka. Voor een plek in de kwartfinales dient Nederland bij de eerste twee in de groep te eindigen. De vrouwen spelen op donderdag 27 mei om 19.30 uur tegen Estland en om 21.30 uur tegen Hongarije. Op zaterdag 29 mei zijn Wit-Rusland (17.30 uur) en Sri Lanka (19.30 uur) de tegenstanders.

De mannen zitten in Graz in de als zwaarste beschouwde groep D met Letland, Canada, Kroatië en Oostenrijk. Zij spelen op 27 mei eerst tegen Letland (19.00 uur) en Canada (20.45 uur). Op 29 mei volgen de laatste twee groepsduels tegen Oostenrijk (18.15 uur) en Kroatië (20.45 uur). De duels zijn live te zien bij sportzender Ziggo Sport. De kwartfinales, halve finales (eerste twee tickets) en het duel om het derde ticket worden zondag 30 mei gespeeld.

Gerelateerde artikelen