!
15052021 WS Mies Jill Betonvil opkomst.jpeg
16 mei 2021

Nederlandse 3x3 basketbalsters sneuvelen in kwartfinales Women's Series in Mies

Door Ronald van Dam

De Orange Lions zijn uitgeschakeld in de kwartfinales van de Women's Series in het Zwitserse Mies. De Nederlandse 3x3 basketbalsters, in voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi eind mei, verloren zondag met 15-16 van Polen na een tweepunter van Marzena Marciniak twintig seconden voor tijd. De kwartfinale begon door de regen in Mies ruim twee uur later en was van buiten naar binnen verplaatst.

Het Nederlandse viertal verloor zaterdag de eerste groepsduel tegen Spanje (18-20), maar herstelde zich daarna knap met zeges op Roemenië (21-16) en Hongarije (20-15). Daardoor verdienden Jill Bettonvil, Loyce Bettonvil, Ilse Kuijt en Noor Driessen als nummer 2 in poule B een ticket voor de kwartfinale.

Nederland - Spanje 18-20

De eerste wedstrijd van de Nederlandse vrouwen in groep B verliep bloedstollend spannend. De Orange Lions en Spanje waren aan elkaar gewaagd en de strijd ging dan ook de hele wedstrijd gelijk op. De grootste voorsprong was bij 7-10 voor Spanje, maar Ilse Kuijt schoot met een tweepunter het verschil weer terug naar één punt. Via een tweepunter van Loyce Bettonvil kwam Nederland 37 seconden voor tijd met 17-15 voor, waarna Aitana Cuevas en Marta Canella (twee rake vrije worpen) Spanje weer aan de goede kant van de score brachten. Kuijt leek er vier tellen voor het einde een overtime uit te slepen, maar Sandra Ygueravide bezorgde Spanje in de zoemer met een onmogelijke tweepunter de alsnog de winst.
Scores Nederland: Loyce Bettonvil 5, Jill Bettonvil 3, Ilse Kuijt 6, Noor Driessen 4.

Roemenië - Nederland 16-21

Na een gelijk opgaand begin vergrootten Driessen en Kuijt (tweepunter) bij 8-10 het verschil naar vijf punten in Nederlands voordeel (8-13) met nog 3:46 op de klok. Roemenië gaf zich niet gewonnen. Eerst was het Sonia Ursu die er met een tweepunter 14-16 van maakte, waarna Ashley Walker, een Amerikaanse met een Roemeens paspoort die in Turkije als 5-5 prof bij Ormanspor speelt, de spanning helemaal terug bracht naar 15-16 en 1.26 te gaan. Een tweepunter van Kuijt gaf de Orange Lions weer lucht (15-18), Walker stribbelde nog even tegen (16-18), maar na een score van Driessen maakte Jill Bettonvil met een tweepunter voortijdig een einde aan het duel.
Scores Nederland: Loyce Bettonvil 1, Jill Bettonvil 5, Ilse Kuijt 9, Noor Driessen 6.

Nederland - Hongarije 20-15

In een mum van tijd stond Nederland met 0-4 achter tegen Hongarije, een tegenstander waar het team van bondscoach Hakim Salem het altijd moeilijk mee heeft. Bij 1-7 na een score van Cyesha Goree, ook speelster van de Hongaarse 5-5 ploeg, leek het bereiken van de kwartfinales ineens heel ver weg. Maar de Orange Lions toonden veerkracht. Na een score van Driessen was Nederland bij 7-8 en nog 4:36 te gaan weer terug in de wedstrijd. Door rake vrije worpen van Kuijt werd het daarna gelijk (10-10) en Loyce Bettonvil bezorgde de Lions zelfs de eerste voorsprong van de wedstrijd: 13-12. Hongarije, inmiddels in foutenlast, was het helemaal kwijt. Vrije worpen van Loyce Bettonvil gevolgd door een tweepunter van zus Jill zetten Nederland op een bevrijdende 19-13 voorsprong. Bij 20-15 zat het ticket voor de kwartfinales in de tas.
Scores Nederland: Loyce Bettonvil 3, Jill Bettonvil 7, Ilse Kuijt 7, Noor Driessen 3.

Bondscoach Hakim Salem vond dat zijn ploeg overall op de eerste dag een voldoende had gescoord. "We beginnen goed tegen Spanje, maar maken kleine fouten aan het einde, mentale fouten, waardoor we met een tweepunter verliezen, al zijn er vraagtekens over de geldigheid van dat schot. We herpakken ons snel en laten Roemenië zien wat onze plannen zijn. Zij komen moeilijk tot scoren, terwijl wij dat juist wel makkelijk doen. Tegen onze eeuwige rivaal Hongarije, waar we nog niet eerder van wisten te winnen, begonnen we moeizaam, kwamen met 7-1 achter, maar laten daarna zien dat we voldoende mentale weerbaarheid hebben om te winnen. We spelen goed samen, de bal gaat goed rond en de extra pass wordt gezocht. We zijn de nummer één in shooting value en dat is in de vorige edities van de Women's Series nog nooit voor gekomen. Verder hebben we met 13 op 37 de meeste tweepunters gemaakt tegen 35 procent, het hoogste percentage. Op naar de kwartfinale tegen het taaie Polen."

Nederland - Polen 15-16

Tot 5-7 hielden de twee teams elkaar in evenwicht, maar daarna liep Polen in een tijdsbestek van anderhalve minuut uit naar 6-12. Net als tegen Hongarije richtte Nederland zich weer op. Mede dankzij twee scores van Driessen werd het 10-12, waarna Anna Pawlowska met een tweepunter het verschil weer op vier bracht (10-14), met nog drie minuten te gaan. Weer vochten de Orange Lions zich terug. Driessen, Kuijt (tweepunter) en weer Driessen maakten gelijk en na het zevende punt van de alleskunner van Grasshoppers leek 26 tellen voor het einde de halve finale binnen bereik voor Oranje. Maar Marzena Marciniak besliste anders. Haar tweepunter zette Polen op 15-16 en in resterende speeltijd kon Nederland het spreekwoordelijke tij niet meer keren. Opvallend was dat de Lions maar één van hun acht tweepuntspogingen verzilverden.
Scores Nederland: Loyce Bettonvil 3, Jill Bettonvil 0, Ilse Kuijt 5, Noor Driessen 7.

Salem sprak na de verloren kwartfinale van een gemiste kans: "We speelden met een lage intensiteit in de verdediging. Dat had impact op ons spel, we misten veel open kansen. We kwamen met één punt voor, maar het mocht niet baten. De Poolse vrouwen straften direct onze communicatiefout in de verdediging af."

Gerelateerde artikelen