!
3x3 Pilot duel.jpg
11 juli 2020

Nieuwe 3x3 competitie met ruim tweehonderd teams nu al succes

Door Ronald van Dam

We gaan iets nieuws doen en het is nu al een groot succes. Met deelname van maar liefst 207 teams lijkt de nieuwe 3x3 competitie van de Nederlandse Basketball Bond een blijvertje te worden. Na de bemoedigende pilot die in de afdeling Noord is gedraaid, gaat op zaterdag 17 oktober op elf speellocaties in het land een zes speeldagen tellende 3x3 competitie in de zaal van start. ‘Dit hadden we niet verwacht’.

Dennis Bouwmeester, coördinator competities bij de bond, is aangenaam verrast door het grote aantal aanmeldingen. “We weten al langer dat 3x3 basketball steeds populairder wordt. De Streetball Masters Tour – dit seizoen getransformeerd tot de 3x3NL Tour – is al jarenlang een van de grootste 3x3 Tours van Europa. En uit een grote enquête die we onlangs onder de verenigingen hebben gehouden, kwam duidelijk naar voren dat er behoefte aan zo’n 3x3 competitie is. Maar dat we al meteen over de 200 inschrijvingen zouden gaan, hadden we niet verwacht.”

Volgens Bouwmeester voorziet de nieuwe 3x3 competitie in meerdere behoeften. Allereerst speelt de bond verder in op de toenemende vraag naar 3x3 basketball, maar is het ook een welkome versterking van het basketbalaanbod. “Deze competitie is een mooie aanvulling op de 5-5 competitie, maar geeft verenigingen ook de mogelijkheid om hun leden competitie te laten spelen als er te weinig spelers of speelsters zijn voor een 5-5 team. En daarnaast bereiken we ook nog eens niet clubgebonden basketballers. Onder de inschrijvingen zitten teams met spelers en speelsters die geen lid zijn van een club en die onder hun eigen gekozen naam meedoen, zoals we dat ook van de 3x3 Tours kennen. Voor 8,55 euro kunnen ze een speciaal 3x3 lidmaatschap bij de bond afsluiten. Het is mooi dat we deze groep basketballers nu ook kunnen bedienen met een competitie in de zaal.”

3x3 Pilot jury.jpg

In de afdeling Noord is al met succes driftig geëxperimenteerd met een 3x3 competitie.

De speeldagen van de nieuwe 3x3 competitie zijn 17 oktober 2020, 27 en/of 29 november 2020, 2 januari 2021, 20 februari 2021, 3 april 2021 en 24 april 2021. Mogelijk komt er nog een speeldag in mei en/of tijdens de Finals van de 3x3NL Tour bij. Bouwmeester: “Momenteel wordt gekeken waar de wedstrijddagen plaats gaan vinden, maar omdat er flink wat verschillende leeftijdscategorieën zijn, is het nu al duidelijk dat per speeldag op elf verschillende locaties in het land gespeeld gaat worden.”

De indeling voor de 3x3 competitie is inmiddels naar de verenigingen gestuurd. In een aantal poules is nog plek. Verenigingen of teams die geïnteresseerd zijn, kunnen zich nog aanmelden, waarbij een teamopgave van minimaal vier en maximaal zes personen geldt. Er zijn dagwinnaars, maar de speeldagen maken onderdeel uit van een hele competitie, wat betekent dat er een stand wordt bijgehouden en op de laatste speeldag om het kampioenschap wordt gespeeld. Er zijn twee niveaus: landelijk (elite) en afdelingsniveau. Meer informatie over de nieuwe 3x3 competitie en hoe je kunt inschrijven kun je elders op het platform van Basketball Nederland vinden.


Gerelateerde artikelen