!
2019_Rolstoel_Orange Lions_vrouwen_EK_Julia
7 januari 2020

Officials Wallaart en Van Meurs naar Paralympische Spelen

Basketball Nederland is met twee rolstoelbasketbalofficials vertegenwoordigd bij de Paralympische Spelen komende zomer in Tokyo. Naast de rolstoelbasketbalsters die voor goud gaan, maken ook Edwin Wallaart en Nathalie van Meurs hun opwachting bij de Spelen.

De internationale rolstoelbasketbalbond IWBF heeft een lijst van 48 officials afkomstig uit 27 verschillende landen vrijgegeven voor Tokyo 2020. Een van de zes referee supervisors op die lijst is Edwin Wallaart, die vorig jaar werd gekozen tot voorzitter van de technische commissie van IWBF Europe.

De wedstrijden in het rolstoelbasketbaltoernooi bij de Paralympische Spelen zullen worden geleid door 26 scheidsrechters uit 21 landen en 19 daarvan hebben ook gefloten bij de Wereldkampioenschappen in 2018. Bij die 26 zitten geen Nederlandse scheidsrechters, maar bij de groep van zes wedstrijdcommissarissen is Nederland wel vertegenwoordigd. Nathalie van Meurs is in die groep van zes een van de vier commissarissen die in 2018 ook bij mondiale titeltoernooien actief waren.

Bij de vrouwen gelden de Nederlandse rolstoelbasketbalsters als een van de favorieten voor het Paralympisch goud. De Orange Lions van bondscoach Gertjan van der Linden en zijn assistent Irene Sloof werden twee jaar geleden voor de allereerste maal wereldkampioen en prolongeerden vorig jaar hun Europese titel, waarmee ze zich ook meteen voor Tokyo plaatsten. De Nederlandse mannen slaagden zich er niet om zich voor de Spelen te kwalificeren.

De Paralympische Spelen worden gehouden van 25 augustus t/m 6 september 2020.

Gerelateerde artikelen