!
Rolstoel Gertjan.jpeg
3 september 2021

Rolstoelbasketballers klaar voor Paralympische finale; 'zodra de bal de lucht in gaat moet je er staan'

Door Luuk von Burg | Foto: Orange Pictures

Als Nederland nog op een oor ligt, gaan de Orange Lions hun laatste training voor de Paralympische finale doorlopen. “Een rustig schottraining om even op te warmen”, vertelt Van der Linden vanuit Tokyo. “En daarna moet het gewoon gaan gebeuren.”

Zaterdagmiddag 13:15 uur gaat de bal de lucht in en speelt de rolstoelbasketbalploeg in de wedstrijd om het goud. Voor het eerst sinds de Spelen van Sydney in 2000 staat er weer een Nederlands rolstoelbasketbalteam in de finale van de Paralympische Spelen.

Onderdeel van die zilveren ploeg in Sydney was Gertjan van der Linden, toen als speler van de nationale mannenselectie. Eenentwintig jaar later is hij terug in de wedstrijd om het goud. Ditmaal als bondscoach van de nationale vrouwenploeg. “Spanning? Als ik die niet zou hebben, dan zat ik niet op de goede plaats”, zegt Van der Linden. “Hier train je voor. De spanning is leuk, maar zodra de bal de lucht ingaat moet je er staan.”

Terugblikkend op de halve finale weet Van der Linden waar zijn ploeg de wedstrijd besliste. “Onze defence was de gehele wedstrijd goed en aan het eind waren wij de fittere partij. Dan pakt Ilse Arts twee belangrijke steals en beslis je de wedstrijd.” Tweemaal waren de Duitsers te sterk, waardoor de Orange Lions genoegen moesten nemen met de strijd om het brons. Deze keer waren de Nederlandse vrouwen de bovenliggende partij.

De enige wedstrijd die de ploeg onder leiding van Van der Linden en Irene Sloof verloor was van China. Het zijn uitgerekend de Chinezen die de Orange Lions opnieuw treffen in de finale. “We zijn de poulewedstrijd tegen ze natuurlijk goed aan het bestuderen. Zij spelen heel traag basketball, iets dat wij juist niét doen. We moeten ervoor zorgen dat we niet meegaan in dat spel. Ons schotpercentage is lager dan die van hen en dus moeten wij ervoor zorgen dat we meer schoten kunnen nemen. Daarnaast worden ze ook onderschat, want ze hebben aardig wat lengte, ook de laagpunters zijn vrij groot.”

Het lage schotpercentage is iets dat Van der Linden door het hele toernooi opvalt. “Ik denk dat dat echt komt door het wedstrijdritme dat bij iedere ploeg ontbreekt. De scores zijn ook allemaal laag dit toernooi”, zegt Van der Linden.

Ook de belevenis bij het thuisfront is de bondscoach niet ontgaan. “Ik heb zoveel positieve reacties ontvangen de afgelopen week. Hier werken wij al jaren aan, met de hele ploeg en iedereen die het rolstoelbasketbal draagt. Het is een beloning op al het werk. Ik roep het al jaren: ‘dit is een kijksport!’ Je krijgt wat je verdient en dat is in dit geval live uitgezonden worden op NPO1”, vertelt Van der Linden enthousiast.

De finale van het Paralympisch rolstoelbasketbaltoernooi is live te zien bij NPO1. Het commentaar is van de bondscoach van de rolstoelbasketbal mannen, Cees van Rootselaar en ex-rolstoelbasketbalinternational Marc van der Kuilen. Tip-off is om 13:15 uur.

Gerelateerde artikelen