!
29 augustus 2021

Rolstoelbasketbalsters klaar voor kwartfinale Paralympisch toernooi na winst op Spanje

Door Toine Klerks | Foto: Orange Pictures

Met drie overwinningen en een verliespartij zit de groepsfase van de paralympische spelen er op. De Orange Lions liepen in deze groepsfase een verliespartij op. Na winst tegen de Verenigde Staten, moest het het China boven zich dulden, waarna Algerije met ruime cijfers verslagen werd. Dat gebeurde vandaag in mindere mate ook met Spanje. In de voorbereiding werd er al vier keer tegen Spanje gespeeld, waarbij Nederland steeds te sterk was en ook vannacht bleek dat het geval.

De Nederlandse rolstoelbasketbalploeg kwam in het eerste kwart snel tot scoren door rake schoten van Jitske Visser en goed gecreëerde mismatches op Mariska Beijer, die met haar typerende fade away schot de hele wedstrijd moeilijk af te stoppen was. Zonder te wisselen kwam het team onder leiding van de Gertjan van der Linden en Irene Sloof op een comfortabele voorsprong van 7-23 in het eerste kwart met een uitstekend schotpercentage van boven de 60%.

Het tweede kwart van de wedstrijd werd gestart met enkele nieuwe speelsters, zo maakten Sylvana van Hees en Lindsay Frelink voor de tweede keer Paralympische minuten. Verdedigend bleef Nederland zeer sterk, maar leverde aanvallend wel wat in ten op zichtte van het eerste kwart. Door het missen van enkele goed gecreëerde schotpogingen, die ontstaan waren uit fastbreaks werden er slechts tien punten gescoord. Met een stand van 11-33 gingen beide ploegen de kleedkamer in.

In de resterende twee kwarten leek Spanje in eerste instantie weer wat dichterbij te komen. Verdedigend was het met name in het derde kwart wat minder, iets dat een mogelijk gevolg was van de vele wissels, want op een speelster na kreeg iedereen speelminuten vannacht. Jitske Visser bleef goed op schot en ook Bo Kramer en Mariska Beijer bleven het net vinden. Het resulteerde in de uitslag van 24-63, waarbij Beijer en Kramer beiden tot een double double kwamen.

Topscores Orange Lions: Mariska Beijer 22 punten en 13 rebounds, Bo Kramer 18 punten en 13 rebounds.

De Nederlandse ploeg heeft morgen een rustdag en maakt zich daarna op voor de kwartfinale op dinsdag 31 augustus. De tegenstander wordt hoogstwaarschijnlijk gastland Japan dat vannacht verloor van Duitsland.