!
2020_Orange Lions Academy_Van den Berg_time out.jpg
3 april 2020

Van den Berg verruilt Orange Lions Academy voor buitenlandse club

Door Ronald van Dam

De Nederlandse Basketball Bond gaat afscheid nemen van Marco van den Berg als hoofdcoach van de Orange Lions Academy. De 54-jarige basketbalcoach verruilt het nationale opleidingsprogramma aan de mannenkant voor een profclub in het buitenland. 

De NBB en Van den Berg, die nog een contract voor twee jaar had, gaan uit elkaar per 1 juni a.s. Na twee jaar leiding te hebben gegeven aan de talentenopleiding, is Van den Berg tot de conclusie gekomen dat hij toch meer een prestatiecoach is. Voor zijn komst naar de Academy was Van den Berg coach in Nederland en Duitsland bij clubs als Donar en Trier.

Hij heeft zich in zijn periode bij de Orange Lions Academy sterk gemaakt voor een nieuwe norm voor de talentopleiding in Nederland, waarbij de nadruk heeft gelegen op het ‘opleiden in Nederland’.  Het uitgangspunt daarbij is de Europese top. “Daar wordt het basketball gespeeld dat we willen spelen en daar moeten wij dan ook onze opleidingen op baseren.”

Okke te Velde, technisch directeur bij de Nederlandse Basketball Bond, betreurt het vertrek van Van den Berg. “Marco heeft het afgelopen jaar een goede start gemaakt met het opbouwen van de Orange Lions Academy. Hij heeft de talenten uit het programma tijdens de trainingen en wedstrijden, maar vooral ook tijdens de buitenlandse stages laten ervaren, wat de ‘Europese basketbalnorm’ betekent en wat ervoor nodig is als je je als speler wilt meten met het Europese topniveau. Het is spijtig dat we afscheid moeten nemen van Marco, maar danken hem voor zijn inzet de afgelopen twee jaar. We gaan op zoek naar een goede vervanger, die de kwaliteit van het programma verder kan uitbouwen.”

Gerelateerde artikelen