!
AV 2019
4 december 2020

Wat de vijf nieuwe Leden van Verdienste voor het basketball hebben gedaan...

Door Ronald van Dam

De Nederlandse Basketball Bond heeft er vijf Leden van Verdienste bij. Bij de eerste digitale Algemene Vergadering ooit afgelopen zaterdag zijn Francisca Ravestein, Jelle Witvoet, Kees Spitters, Fred van Urk en Hans Witvoet onderscheiden voor hun verdiensten voor het basketball. Hieronder vertellen we wat dit vijftal – ieder op zijn eigen manier – voor de NBB en het basketball heeft betekend.

Francisca Ravestein was van 2010 t/m 2020 gedurende tien jaar voorzitter van de NBB. In die periode maakte het basketball in Nederland tegenslagen, maar ook prachtige successen mee. In die moeilijke tijd bleef Ravestein op haar post als voorzitter om de NBB weer naar rustig vaarwater te loodsen, daarbij impopulaire maatregelen niet schuwend. Naast haar voorzitterstaken was ze ook verantwoordelijk voor de portefeuille rolstoelbasketbal. Sinds 2014 is ze bestuurlijk actief bij de International Wheelchair Basketball Federation en daar nog steeds bestuurslid van IWBF World.

Ravestein over haar periode als NBB-voorzitter: “Het was niet altijd makkelijk, maar ik ben er trots op dat we er met elkaar in geslaagd zijn om naast sportieve successen de bond weer financieel op orde te krijgen. Ik wens mijn opvolger Joop Brakenhoff en zijn team heel veel succes.”

Jelle Witvoet zat van 2011 t/m 2020 in het bestuur van de NBB, hij was vice-voorzitter en had als bestuurslid juridische zaken als specialiteit. In 2018 trad hij toe tot de Commission Legal Matters and Eligibility bij IWBF. Van 2001 t/m 2011 deed hij al bestuurlijke ervaring op als secretaris van Rayon West en als verenigingsbestuurslid in Utrecht. Sinds eind jaren tachtig is Witvoet actief als scheidrechter. Daarnaast heeft hij binnen de bond veel cursussen en opleidingen voor scheidsrechters verzorgd, iets dat hij nu nog steeds enthousiast doet.

Witvoet: “Je kunt je niet voorbereiden op bestuurswerk bij een sportbond, het lijkt niet op een Rayon- of verenigingsbestuur. Er gebeuren steeds dingen waar je geen rekening mee hebt kunnen houden. De werkelijkheid is een mallemolen van gebeurtenissen.”

Kees Spitters maakte van 2012 t/m 2020 deel uit van het NBB-bestuur, als verantwoordelijke voor personeel, ict, communicatie en de afdelingen. Daarvoor was hij van 2003 t/m 2012 bestuurslid van Rayon Zuid, met o.a. als taak waarnemend voorzitter in de AV van het Rayon. Spitters is sinds eind jaren zeventig actief als lid bij Jumpers ’76 uit Venray en is ruim 25 jaar arbiter geweest in het Rayon.

Spitters: “Terugkijkend op mijn tijd als bestuurslid bij de NBB ben ik er vooral trots op dat we er met elkaar in zijn geslaagd de overgang te maken van de Rayons naar de afdelingen en op de implementatie van Sportlink. Dit alles om de NBB een solide basis voor de toekomst te geven.”

Fred van Urk kan gerust een basketbaldier worden genoemd, die echt van alles heeft gedaan in het basketball. Hij was trainer/coach en technisch directeur bij verschillende verengingen. Op bestuurlijk vlak deed hij eerst ervaring op als verenigingsvoorzitter. Van 2010 t/m 2012 was Van Urk actief als bestuurslid van Rayon Oost, om van daaruit de overstap te maken naar het bestuur van de NBB, waarin hij van 2012 t/m 2020 onder andere de portefeuille topsport vrouwen voor zijn rekening nam.

Van Urk: “Ik ben er vooral trots op dat de NBB als organisatie sportief en financieel gereed is voor een mooie toekomst.”

Hans Witvoet is ruim veertig jaar bestuurlijk actief geweest in het basketball. In 2003 kreeg hij al de Bondspeld uitgereikt voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid bij de NBB en deelname aan de antidopingcommissie van de bond. Daarnaast was hij in de jaren 2014 en 2015 actief bij de integratie van de Rayons binnen de NBB, waar hij als voorzitter van Rayon Noord-Holland en later de afdeling Noord-Holland van 2014 t/m 2019 nauw bij betrokken was.

Witvoet zegt dat hij aangenaam verrast is door de benoeming tot Lid van Verdienste. “Ik ben altijd bestuurlijk actief geweest. Regelen en oplossen, dat lag mij wel en dan kom je vanzelf in de ‘hogere’ regionen van een bond terecht. Zeker als zaken niet goed gingen, waren we elke keer weer opnieuw bereid om het in goede banen te leiden. Als bestuurder heb ik geleerd om vooral op de achtergrond te blijven, ik beschouwde me altijd als een ‘facilitator’ van de bond.

De grote foto toont de AV van 2019 in De Maaspoort in Den Bosch, toen Francisca Ravestein, Jelle Witvoet, Kees Spitters en Fred van Urk nog deel van het NBB-bestuur uit maakten.

Gerelateerde artikelen