!
19 september 2021

Winst voor Landstede, Aris en Den Helder

Door Martin Hoekstra

OEGSTGEEST – Terwijl in Leiden de strijd om de SuperCup eindigde in een zege voor Zorg en Zekerheid Leiden, vonden er elders in het land nog twee onderonsjes plaats. Landstede Hammers bleef Donar net voor, Aris Leeuwarden versloeg Apollo Amsterdam.

Landstede Hammers-Donar

Landstede Hammers speelde 25 jaar geleden de eerste wedstrijd op het hoogste niveau. Ter ere van dit jubileum werd Donar uitgenodigd voor een oefenwedstrijd. De eerste officiële wedstrijd in Zwolle ging in 1996 ook tussen Landstede Hammers en Donar en werd destijds met 87-95 gewonnen door de Groningers. De Groningers begonnen het sterkste aan de wedstrijd. Marquis Addison en Amanze Egekeze schoten driepunters binnen, waardoor de bezoekers uitliepen naar 8-13. Een run van Landstede leverde dankzij onder meer een driepunter van Dragos Diculescu de eerste Zwolse voorsprong op. Een dunk van Willem Brandwijk voorkwam een grotere Zwolse voorsprong: 22-20 na één kwart.

Via driepunters van Naba Echols en Jerom Oude Aarninkhof liep Landstede uit naar een 32-22 voorsprong. Aan de hand van Addison en Austin Luke pareerde Donar met een 11-0 run. Een lay-up van Lotanna Nwogbo zorgde voor een 37-39 ruststand.

In het begin van het derde kwart liep Donar weg naar een marge van 7 punten: 42-49 en 45-52. Maar Landstede vocht zich terug naar een voorsprong, onder meer via Echols, Noah Dahlman en Ralf de Pagter. Door een goede inbreng van Kevin Bleeker sloot Landstede het kwart af met een 60-58 voorsprong.

In het laatste kwart schommelde de marge zo rond de vijf punten. Met nog 26 seconden leek een Zwolse zege zo goed als zeker: 79-72. Op een lay-up van Addison volgde een turnover van Nigel van Oostrum. Luke benutte vervolgens een driepunter voor 79-77. Diculescu kon de wedstrijd in het slot gooien, maar faalde twee keer vanaf de lijn. Daarna miste Egekeze aan de andere kant ook twee vrije worpen, waardoor Landstede Hammers dit duel won.

Scores Landstede Hammers: Naba Echols 24 (6 uit 8 driepunters, 6 assists), Ralf de Pagter 15 (7 rebounds, 5 assists), Noah Dahlman 14 (7 rebounds), Kevin Bleeker 12, Dragos Diculescu 8, Jerom Oude Aarninkhof 3, Eric Kibi 2 en Nigel van Oostrum 1.

Scores Donar: Marquis Addison 20, Austin Luke 16 (10 assists), Amanze Egekeze 15 (7 rebounds), Lotanna Nwogbo 9, Leon Williams 5, Thomas Koenis 4, Henry Caruso 4, Donte Ingram 2 en Willem Brandwijk 2.

Aris Leeuwarden-Apollo Amsterdam

Aris Leeuwarden gaat met een goed gevoel de start van de BNXT League in. Na een weekend met twee gewonnen oefenwedstrijden, is Aris vrijdag gastheer in het eerste competitieduel tegen Donar Groningen.

Voor de Friese profbasketballers was het in aanloop naar de start van de BNXT League op vrijdag 24 september een druk weekend. Zaterdag won Aris met 70-64 zijn oefenwedstrijd met publiek van The Hague Royals uit Den Haag. Zondag kwam in een besloten oefenpotje Apollo Amsterdam naar het Kalverdome. Aris trok een benauwde 74-71 overwinning over de eindstreep.

Het team van coach Vincent van Sliedregt had een moeizame start. Na een kwart spelen moest het met een 11-20 achterstand in de achtervolging. Nog voor rust was de aansluiting daar.

Na de gelijkmaker bleef Apollo ook eind derde kwart lang aan de goede kant van de score: 57-59. In het laatste kwart stelde Aris de overwinning veilig door met 74-71 te winnen. Kwartstanden: 11-20, 26-16, 20-23, 17-12.

Den Helder Suns

De Helderse formatie deed in Luxemburg mee aan een tweedaags toernooi van AB Contern. In de strijd om de derde plaats moest Den Helder Suns het opnemen tegen de gastheer. De Suns boekten een prima resultaat door dit duel met 81-102 te winnen. Luxemburger Ben Kovac was namens de Suns goed voor 26 punten. David Idada en Yarick Brussen plukten allebei 8 rebounds. Sam van Oostrum tekende voor 6 assists.