!
3x3 Winter Games Hoograven.jpg
16 januari 2021

3x3 Winter Games voor jongeren op pleintjes in Utrechtse wijken

Door Ronald van Dam

Om jongeren in deze lastige coronatijd perspectief te bieden, is een aantal pleintjes in twee Utrechtse wijken tot eind februari het decor voor 3x3 basketball. Het aanbod voor jongeren in de leeftijd van 13 t/m 17 jaar wordt verzocht door de stichting 3x3 UNITES, als onderdeel van de Winter Games, een initiatief van de Krajicek Foundation en Cruyff Foundation. Daarbij wordt samengewerkt met Sport Utrecht en de lokale basketbalverenigingen.

De Winter Games zijn bedoeld om door extra sport- en spelactiviteiten jongeren te motiveren in beweging te komen. Tijdens de coronapandemie hebben jongeren vooral te horen gekregen wat er allemaal niet mag én niet kan. Daarom is het belangrijk om deze groep juist nu een positieve impuls te geven, zodat ze positiever de donkere wintermaanden door kunnen komen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren tijdens deze coronapandemie minder zijn gaan bewegen; vier op de vijf beweegt zelfs te weinig. Daarnaast geeft de helft van de jongeren aan zich gespannen te voelen.

De organisatie van de Winter Games ondersteunt lokale buurt(sport)- en jongerenwerkorganisaties om in de wijk extra sport- en spelactiviteiten te organiseren voor de jeugd in de leeftijd van 13 tot en met 17 jaar. Die mag volgens de richtlijnen van de overheid nog wel buiten sporten in teamverband zonder anderhalve meter afstand te houden, al liggen de competities wel stil. De Winter Games zijn tijdens de kerstvakantie gestart en lopen door tot eind februari 2021.

Bas Rozendaal, coördinator bij 3x3 UNITES, is blij dat er goedkeuring is gekomen voor het project 3x3 Winter Games in Utrecht. “Eigenlijk wilden we in Utrecht twee Leader-opleidingen gaan draaien, maar door de lockdown gaat dat niet. 3x3 Leaders zijn jongeren die we opleiden om andere jongeren met 3x3 in aanraking te laten komen. We hebben onze Leaders in spe in Utrecht gevraagd wat ze zouden willen doen, omdat het voor jongeren een lastige tijd is. Daar werd ongelooflijk enthousiast op gereageerd. Zij hebben de projecten bedacht en leiden de activiteiten op de pleintjes, wij ondersteunen hen. Wat ze doen hangt van de grote van de groep af. Het kunnen oefeningen zijn, maar ook onderlinge games.”

In Utrecht worden op pleintjes in de wijken Hoograven en Leidsche Rijn 3x3 activiteiten georganiseerd. Op 1 januari zijn daar de 3x3 Winter Games gestart. De eerste fase eindigt op 19 januari, maar er komt naar alle waarschijnlijkheid nog een tweede fase die tot 10 februari duurt. In de wijk Hoograven gaat het om de Verlengde Hoogravenseweg 203 (dinsdag en donderdag) en het Tolsteegplantsoen (vrijdag en zondag), in de wijk Leidsche Rijn op de Akkrummerraklaan (dinsdag en donderdag) en bij het Leidsche Rijn College (woensdag en zaterdag). De activiteiten duren van 13.00 tot 15.00 uur.

Rozendaal: “Ik was zelf afgelopen zondag op het pleintje achter sporthal Hoograven en daar waren ze met dertig jongeren bezig. We hebben ook aanvragen lopen om deze 3x3 Winter Games op andere plekken te gaan draaien. Het is mooi dat we dit voor jongeren kunnen doen.”

Gerelateerde artikelen