!
16012021 WBL Den Helder Treffers drive.jpg
17 januari 2021

Koploper Dozy BV Den Helder hervat competitie met overtuigende zege

Door Ronald van Dam

Dozy BV Den Helder heeft de Women's Basketball League op overtuigende wijze hervat. De koploper was zaterdagavond in eigen huis veel te sterk voor Lekdetec.nl en behoudt zo z'n ongeslagen status. De Bemmelse formatie werd met een 88-52 nederlaag de sneeuw in gestuurd. Ook Sportiff Company Grasshoppers, 4Consult/Binnenland en Lions Basketball begonnen de hervatting met een overwinning.

Dozy BV Den Helder - Lekdetec.nl 88-52

Mario Bennes en Vincent van Sliedregt waren benieuwd hoe hun teams het zouden doen in de eerste wedstrijd na de corona-onderbreking. Bennes: "Ik was vooral nieuwsgierig naar de intensiteit. Na ruim drie maanden zonder competitie kon het twee kanten opgaan. Zenuwen spelen dan ongetwijfeld mee, maar ook gretigheid."
Van Helderse zijde was het volgens Bennes in het eerste kwart matig, waardoor Lekdetec.nl via open schoten en makkelijke aanvallen bij kon blijven: 19-15. In het tweede kwart kreeg de thuisploeg het verdedigend beter op orde en raakte het aanvallend ook beter op dreef, wat resulteerde in een 44-24 voorsprong bij rust. Vervolgens was het voor Den Helder zaak de focus vast te houden. De voorsprong liep verder op, maar Bennes zag nog te veel momenten van verslapping. "Ik ben blij met de overwinning. Maar er zijn nog genoeg dingen om mee verder te gaan op weg naar de volgende wedstrijd tegen Binnenland."
Van Sliedregt had zich een ander begin gewenst. "Den Helder zette inside presence tegenover onze dreiging van de driepuntslijn in het eerste kwart. Daar kwamen we in het tweede kwart niet meer uit de verf. Ze namen de controle over de wedstrijd over en dan loop je achter de feiten aan."
Scores Dozy BV Den Helder: Kiki Fleuren 26 (9/15) en 5/9 driepunters; Kourtney Treffers (grote foto) 22 punten (7/11) en 7 rebounds; Sarah Curren 11 punten en 14 rebounds; Janiek van Veen 13 punten, 6 assists en 5 steals.
Scores Lekdetec.nl: Julia Jorritsma 16 punten en Yfke Hoek 11.

Sportiff Company Grasshoppers - Keyser Capital Martini Sparks 62-60

Keyser Capital Martini Sparks slaagde erin in het eerste kwart (15-15) in gelijk op te gaan met de thuisclub, maar de ploeg van Klaas Stoppels kon de druk er in het tweede kwart niet ophouden, resulterend in driepunters en breaks van Grasshoppers en een 35-25 ruststand. De Katwijkse ploeg bouwde voorsprong in het derde kwart uit naar een marge van veertien (51-37), maar wie dacht dat de strijd was gestreden, kwam bedrogen uit. De Sparks haalden hun agressiviteit uit het eerste kwart weer te voorschijn en knokten zich zo terug naar een onverwachte 55-56 voorsprong. Uiteindelijk gaf de ervaring van de thuisclub de doorslag. Volgens Stoppels vergat zijn ploeg zichzelf te belonen. "We hebben 25 minuten laten zien hoe we willen spelen. Dat moet nu naar de veertig toe. Een nederlaag met perspectief."
Hoofdcoach Axel Gouw beschouwde de benauwde de zege van Grasshoppers als een morele nederlaag. "Het was niet wat we er vooraf van hadden gedacht. We doen onszelf tekort door niet te spelen als wie we zijn. En door op de vlakken die wij als staf belangrijk vinden vandaag niet uit te blinken. Vooral de handelingssnelheid lag te laag. Complimenten aan de Sparks die hebben gevochten voor wat ze waard zijn en het ons moeilijk hebben gemaakt. Dat was volledig hun verdienste. Voor ons geldt: gauw aan de slag en weer gaan doen waar we goed in zijn."
Scores Grasshoppers: Ilse Kuijt 18 punten (7/14) en 9 rebounds; Deborah Vos 11 punten.
Scores Sparks: Meike Koelman 14 punten (7/14) en 7 rebounds: Daniëlle Pruys 11 punten, 8 rebounds en 4 steals; Demi Mulder 11 punten.

16012021 WBL Loon Lions Benthe Versteeg.jpeg
BC Utrecht Cangeroes - Lions Basketball 60-69

Met de jonge Denise Bloemkolk in de basis en Benthe Versteeg (foto hierboven) als animator had de bezoekende ploeg de beste start. Via 2-10 bouwde Lions Basketball aan een 11-20 voorsprong aan het einde van het eerste kwart. Maar met Versteeg in vroege foutenlast en schoten van de Lions die niet meer vielen, lukte het de thuisclub om aan de hand van Roos Hof terug te komen tot 22-28 bij de rust. In het derde kwart kwam BC Utrecht Cangeroes zelfs even met 43-42 voor en in het vierde kwart werd een 45-49 achterstand omgezet in een 58-54 voorsprong. Voldoende voor de zege was dat niet, want een driepunter van Myrthe den Heeten was het startsein van een 0-9 run van de Lions die de verkregen 58-63 voorsprong vervolgens naar een 60-69 zege loodsten.
Ramon Kuipers, coach van BC Utrecht Cangeroes, was blij dat zijn ploeg zich van een zenuwachtige start herstelde en in het vierde kwart zelfs voor kwam. "Maar inzoomend op details, afspraken en fitheid ben ik verre van tevreden. We hebben nog een hoop werk te verzetten, waar ik wel met vertrouwen naar uitzie. Grootste domper was het wegvallen van Elske Heerschop met een afgescheurde achillespees. Zij is een belangrijke speelster voor ons, maar het is vooral een persoonlijk drama voor haar, want ze was net terug na langdurig blessureleed."
Marlous Nieuwveen, hoofdoach van Lions Basketball: "De wedstrijd verliep zoals verwacht rommelig. De dames zijn een beetje roestig en moeten weer aan elkaar en het spelen van wedstrijden wennen. De tweede helft vielen er meer ballen van buiten en hebben we genoeg verdedigende stops gemaakt om de punten mee te nemen naar Landsmeer."
Scores BC Utrecht: Renee Hoveling 19 punten; Roos Hof 15 punten en 8 rebounds; Josefien Cornelissen 13 punten.
Scores Lions: Myrthe den Heeten 14 punten; Tanya Bröring 14 punten: Benthe Versteeg 13 punten.

4Consult/Binnenland - Thriple Threat 92-62

Joost van Rangelrooij, hoofdcoach van 4Consult/Binnenland, beoordeelde de wedstrijd als een typisch voorbereidingsduel. "Met veel ups en downs, maar nu wel met de punten. Ik ben blij met het resultaat, maar er zijn nog genoeg punten om aan te werken."
Binnenland begon goed en stond al snel met tien punten voor (23-13 na het eerste kwart), vooral dankzij de goed schietende Eva van Oosten. Maar de thuisclub kon niet doordrukken om de wedstrijd snel te beslissen en na drie kwarten spelen zat de WBL-debutant uit Haarlem nog steeds in de wedstrijd. Dat doordrukken gebeurde pas in het vierde kwart, dat met 34-18 naar Binnenland ging, waardoor de overwinning uiteindelijk toch nog ruim uitviel. Het duel was de terugkeer van Naomi Halman op de Nederlandse velden. Ze liet in 24 minuten speeltijd met 20 punten en 7 rebounds liet zien, het nog niet verleerd te zijn.
Dominique Schemmekes, de nieuwe hoofdcoach van Triple Threat, deelde de mening van Van Rangelrooij. "Voor ons was dit ook een preseason game. We hebben de dames pas heel kort onder onze hoede. Er valt nog veel te bouwen en te verbeteren. We gaven in deze wedstrijd bijvoorbeeld te veel aanvallende rebounds weg - vooral voor rust, maakten te zachte persoonlijke fouten en gingen zelf niet agressief genoeg naar de basket. Toch stonden we met acht minuten te gaan maar twaalf punten achter tegen een team dat ik als top drie beschouw. Dan laat je zien dat je mee kan draaien dit seizoen. Dat het uiteindelijk nog dertig verschil wordt, geeft geen reëel beeld van de wedstrijd."
Scores Binnenland: Eline Kasius 20 (8/13) en 7 rebounds: Eva van Oosten 18 (7/12) en 2/5 driepunters: Gabrielle van den Bosch 17 en 5 rebounds; Jamailah Adams 13 en 10 rebounds; Marlou de Kleijn 10 (4/8) en 9 rebounds.
Scores Triple Threat: Naomi Halman 20 (7/12) en 7 rebounds; Katie Bussey 11 punten: Iris Venema 10 punten.

Check de stand en het programma van zaterdag 23 januari a.s.

Foto's Jeffrey Lewakabessy en Jasmijn de Wit

Gerelateerde artikelen