!
Orange Lions Academy Mannen Team 2021.jpg
23 juli 2021

Orange Lions Academy neemt deel aan European Youth Basketball League

Door Luuk von Burg

De mannen van de Orange Lions Academy gaan aankomend seizoen deelnemen aan de prestigieuze European Youth Basketball League. Het opleidingsinstituut van de Nederlandse Basketball Bond dat onder leiding staat van Arik Shivek begint in september met het eerste window van de Europese jeugdcompetitie.

Hoofdcoach van de Orange Lions Academy Arik Shivek is erg tevreden met de deelname. “We gaan minimaal acht internationale wedstrijden spelen, wat waardevolle ervaring is voor onze talenten”, zegt Shivek. “Daarnaast is het goed dat de spelers meer wedstrijden gaan spelen, zeker na twee ‘coronaseizoenen’. Nu hopen dat het seizoen 2021 – 2022 een normaal, gezond en succesvol seizoen kan worden, met nationale en internationale wedstrijden.”

Europese springplank

De EYBL begon in 1998 als een internationaal jeugdbasketbaltoernooi voor de Baltische staten, maar is over de jaren uitgegroeid tot een Europese topcompetitie voor de jeugd. Onder andere Kristaps Porzingas, Jonas Valanciunas en Alexis Shved hebben in hun jonge jaren deelgenomen aan de EYBL. 

De Orange Lions Academy gaat uitkomen in de leeftijdscategorie Junior League (U20). In de maanden van september tot maart wordt in drie verschillende windows, verspreid over Europa gespeeld voor een plek in de Super Finals, waar uiteindelijk ook de Europese topclubs zullen instromen.

Deelname aan de Europese competitie wordt mede mogelijk gemaakt door steun vanuit het NOC*NSF.

Gerelateerde artikelen