!
3x3 Tokyo SER NED Voorn.jpg
24 juli 2021

Orange Lions hebben hun allereerste olympische zege te pakken

Door Ronald van Dam en Luuk von Burg

De Orange Lions hebben hun allereerste olympische zege te pakken. Na de Olympische Spelen in Tokyo met een 16-15 nederlaag tegen Servië te zijn begonnen, herstelden de debuterende Nederlandse 3x3 basketballers zich later op de dag knap door het Russisch Olympisch Comittee op de eerste nederlaag te trakteren in de groepsfase. Het werd 18-15 voor Arvin Slagter, Jessey Voorn, Dimeo van der Horst en Ross Bekkering. Bondscoach Brian Benjamin: 'Als we het hele toernooi dit niveau houden, dan teken ik daarvoor."

Servië - Nederland 16-15

In de zinderende hitte van het Aomi Urban Sports Park hadden de Serviërs de beste start. Dejan Majstorovic opende het duel met een tweepunter en vervolgens was aan Jessey Voorn de eer om met een tweepunter de allereerste Nederlandse valide basketbalscore op de Olympische Spelen te laten aantekenen. Tot 4-4 ging het gelijk op, maar een snelle foutenlast bij Nederland zorgde ervoor dat Mihailo Vasic met twee vrije worpen de vijfvoudig wereldkampioen op een 9-4 voorsprong zette. Na een drive van Dimeo van der Horst bracht Dejan Majstorovic de marge opnieuw op vijf punten (10-5), waarna Jessey Voorn het startsein gaf voor een Nederlandse inhaalrace. Eerst met zijn tweede tweepunter, daarna gevolgd door een fraaie behind-the-back pass op Ross Bekkering voor een dunk en vervolgens nog een tweepunter die de eerste Nederlandse voorsprong (11-12) opleverde. Nadat Vasic weer gelijk had gemaakt, knalde Arvin Slagter de Orange Lions naar een 12-14 voorsprong. Maar Servië heeft Dusan Bulut, de 3x3 grootvorst die na de Spelen in het 3x3 circuit van raplegende Ice Cube gaat spelen. Met twee succesvolle 1-1 acties tegen Bekkering en Voorn, een rake vrije worp en turnaround jumper zette Bulut de wedstrijd naar zijn hand. Toch kreeg Nederland na de 16-15 van Dimeo van der Horst nog kansen op de winst, maar Slagter en Voorn misten allebei een tweepunter.

Scores Nederland: Jessey Voorn 6 punten, Arvin Slagter 4, Dimeo van der Horst 3 en Ross Bekkering 2 (en 6 rebounds).

3x3 Tokyo SER NED Bekkering.jpg

Nederland - ROC 18-15

Na de verliespartij tegen Servië moesten de Orange Lions zich herpakken tegen het Russisch Olympisch Committee. Net als de wedstrijd eerder beginnen Slagter, Van der Horst, Bekkering en Voorn aanvallend stroef, maar als Slagter zijn eerste tweepunter binnenknalt komen de Nederlandse mannen beter in de wedstrijd. Daarna staat Dimeo van der Horst op en schiet de Orange Lions naar een 8-6 voorsprong. De Russen weten bij te blijven door met name scores van dichtbij van de twee meter lange Ilia Karpenkov. Pas in de slotfase komt Nederland echt los. Via de derde tweepunter van Van der Horst wordt het 16-13 en die voorsprong geven de Orange Lions niet meer uit handen. Bij 18-15 is de allereerste Nederlandse basketbaloverwinning ooit op de Olympische Spelen binnen.

Scores Nederland: Dimeo van der Horst 9 punten (3/5 tweepunters), Arvin Slagter 5, Jessey Voorn 2 punten en Ross Bekkering 2 (en 6 rebounds).

3x3 Tokyo NED ROC Slagter.jpg

Brian Benjamin (bondscoach): "Ik ben tevreden. We geven de eerste wedstrijd weg tegen de - in mijn optiek - sterkste ploeg in dit toernooi. Bij 14-12 voor hebben we vier keer balbezit, maar leiden twee keer balverlies, missen een lay-up en een dunk. Bovendien krijgen we een ongelooflijk domme technische fout tegen, waardoor we niet uitlopen maar met 15-14 achter komen. Dat is de wedstrijd. Dat we daarna nog twee goede looks krijgen om 'm te winnen, doet er niet toe. Ballen missen hoort bij basketball, maar een technische fout is discipline. Dat we een wedstrijd in gewonnen positie weggeven, steekt. Toch, als we het hele toernooi dit niveau houden, dan teken ik daarvoor. Tegen ROC spelen we verdedigend een hele solide partij die we voor de poorten van de hele wegslepen. De laatste vier keer dat we tegen dit team speelden, hebben we verloren, dus dit was een belangrijke zege. We spelen voor directe kwalificatie naar de halve finales en hebben het nog in eigen hand."

Arvin Slagter: "Een redelijk goede eerste dag. Ik denk dat we onnodig verloren hebben van Servië en dat we daar kansen hebben laten liggen. Door de vele turnovers werd het lastig om de wedstrijd in ons voordeel te beslissen. Dat is jammer. Aan de andere kant hebben we een goede tweede pot gespeeld die absoluut niet makkelijk was, maar waarin we wel een goed resultaat behalen. We kunnen al met al tevreden terugkijken op de eerste dag. Nu de blik op zondag net twee belangrijke wedstrijden tegen Japan en China."

Programma zondag 25 juli:
Nederland-Japan (12.05 uur*)
Nederland-China (15.00 uur*)
* Nederlandse tijd

Foto's fiba.basketball

Gerelateerde artikelen