!
3 september 2021

Rolstoelbasketbalsters verslaan angstgegner Duitsland in halve finale Paralympische Spelen

Door Toine Klerks | Foto: Orange Pictures

Na in 2012 en 2016 in de halve finales te hebben verloren van Duitsland was het tijd om te revancheren. De Nederlandse vrouwenploeg van Gertjan van der Linden en Irene Sloof zijn als favoriet betiteld en maakten die rol tot nog toe waar. Op een klein slippertje tegen China na in de groepsfase, gingen alle wedstrijden gewonnen voor de Orange Lions. Ook vandaag moest de tegenstander het onderspit delven, al werd er pas in het laatste kwart afgerekend met de Duitse vrouwen. Daarmee plaatsen de Nederlandse rolstoelbasketbalsters zich voor de tweede maal in de geschiedenis (Atlanta, 1996) voor de finale van de Paralympische Spelen. Daar treffen zij uitgerekend China, het enige team waarvan Nederland verloor dit toernooi.

Aan de start van de wedstrijd leek Nederland weinig last te hebben van wedstrijdspanning. De scores liepen gelijk op en de leiding in de wedstrijd werd meerdere malen afgewisseld. Toch kon Oranje na het eerste kwart terug kijken op vier punten voorsprong (12-16). In de daaropvolgende kwarten bleek dat die vier punten voorsprong van groot belang waren. De wedstrijdspanning leek toe te nemen en er vielen nog weinig schoten. Nederland was verdedigend gelukkig erg sterk, met een zeer goede rotatie dwong het Duitsland om lange aanvallen te spelen en geforceerd te schieten. Duitsland kon door zwak aanvallend optreden van Nederland tot op een punt naderen, bij rust was het 25-26.

Nederland bleek zich in de rust niet herpakt te hebben, de neerwaartse lijn uit het tweede kwart werd doorgezet naar beneden vanaf minuut 1 dat het derde kwart startte. Passes kwamen vaak niet aan en Duitsland was gewoonweg beter. Stabiele teamverdediging en scores van Mariska Beijer hielden het team op de been. Maar het schotpercentage op dat moment van 21%  zegt voldoende. Duitsland ging er op en er over, Nederland miste veel open lay ups en bij de Duitse vrouwen waren het Katharina Lang en Mareike Miller die onmogelijk ballen wisten te scoren: 36-33.

Van der Linden maande zijn speelsters tot rust, kreeg het voor elkaar dat de scherpte terug kwam en de koppen omhoog gingen bij de start van het laatste kwart. Met blocks, steals en fastbreaks braken de Duitse vrouwen. Nederland benutte hun snelheid en gemiste ballen werden in aanvalsrebound gepakt en nu wel afgerond. Een minuut voor tijd drong het bij de meeste speelsters door dat het niet meer mis kon gaan. De finale werd bereikt met een uitslag van 42-52. Mariska Beijer was opnieuw topscoorder met 30 punten en maar liefst 19 rebounds.

Met nog een rustdag te gaan maken de speelsters zich op voor de finale, China versloeg Amerika in de andere halve finale waardoor China de tegenstander is zaterdag om 13:30 uur Nederlandse tijd. China is als enige ongeslagen in het toernooi en het coachduo Van der Linden en Sloof zal met een tactisch meesterplan moeten komen om de sterke verdediging en sluwe aanvallen van de Chinezen te doorbreken.

China - Nederland zal zaterdag live op televisie worden uitgezonden om 13:30 uur met commentaar van mannen bondscoach Cees van Rootselaar en oude international Marc van der Kuilen.