!
24 september 2020

Strijd om Basketball Cup gaat verder met drie finales in Barendrecht

Door Ronald van Dam

Na de mannenfinales, gedomineerd door de jeugdteams van Basketball Academie Limburg, staat komend weekeinde deel twee van de strijd om de Basketball Cup op het programma. Zaterdag 26 september a.s. is het in sporthal De Driesprong in Barendrecht de beurt aan de Vrouwen U20, rolstoelbasketballers en Vrouwen Senioren. Normaal gesproken zouden deze finales al in maart zijn gespeeld, maar als gevolg van de wereldwijde coronacrisis staan ze nu op het programma als ‘kick-off’ van het nieuwe seizoen. Omdat er maar beperkt publiek kan worden toegelaten, zijn alle finales te volgen via een livestream.

Vrouwen U20 finale: Vetus/Binnenland – Sportiff Company Grasshoppers (15.00 uur)
Het spits van deze mooie basketbaldag wordt afgebeten door de Vrouwen U20-teams van Binnenland en Grasshoppers, twee clubs die al jaren werk maken van het opleiden van jonge talenten en dus ook niet geheel toevallig in de finale staan. Beide teams brengen de nodige jeugdinternationals binnen de lijnen, wat deze finale al meteen de moeite van het kijken waard maakt. Grasshoppers versloeg in de halve finales in Amsterdam het team van de Orange Lions Academy met 68-59, terwijl Binnenland met 66-58 won bij H.S.V. Basketball.

Rolstoelbasketbalfinale: Only Friends – Rotterdam Basketbal (17.30 uur)
In het rolstoelbasketbal op clubniveau in Nederland is Only Friends de benchmark. De club uit Amsterdam won de afgelopen vier finales in de strijd om de nationale beker en pakte in de laatste drie (afgemaakte) seizoenen de dubbel: zowel de beker als de landstitel. Het is aan Rotterdam Basketbal, met internationals Sylvia Pronk en Sylvana van Hees in de gelederen, om een einde aan die zegereeks te maken. Bij Only Friends spelen international Lindsay Frelink, voormalig international Walter Groen en international in de dop Len van Dort.
In de rust van de wedstrijd wordt de jaarlijkse Rob Verheuvel Award uitgereikt aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het rolstoelbasketbal in Nederland. In 2019 ging deze prijs voor één keer niet naar een persoon, maar kregen de Orange Lions als team de award voor het winnen van de allereerste wereldtitel bij de vrouwen.

Carla de Liefde Trofee: 4Consult/Binnenland – Dozy BV Den Helder (20.00 uur).
Bij de vrouwen krijgt Loon Lions, winnaar van de Basketball Cup in 2019, een opvolger. 4Consult/Binnenland, dat als vereniging samen met de NBB de organisatie van deze dag voor zijn rekening neemt, bindt de strijd aan met Dozy BV Den Helder. Inzet is de Carla de Liefde Trofee, zoals de nationale beker bij de vrouwen sinds 2010 wordt genoemd. Het is een eerbetoon aan Carla de Liefde, een van de beste speelsters in de Nederlandse basketbalgeschiedenis.
Binnenland veroverde de Basketball Cup voor het laatste in 2015, toen in de finale werd afgerekend met Lekdetec.nl. De laatste keer dat de Barendrechtse club de bekerfinale speelde, was in 2018, toen werd verloren van Grasshoppers. De ploeg van hoofdcoach Joost van Rangelrooy gaat op voor z’n vierde bekertitel.
Voor zesvoudig bekerkampioen Den Helder is het langer geleden dat het om de Carla de Liefde Trofee mocht spelen. In 2010 verloor de Noord-Hollandse club in de finale van ProBuild Lions. De laatste keer dat Den Helder de beker won was in 2007. De laatste prijs die Den Helder pakte, was de landstitel in 2009 en dus is de ploeg van hoofdcoach Mario Bennes erop gebrand om aan die droogte van meer dan tien jaar een einde te maken.

Bij deze drie Basketball Cup finales in sporthal De Driesprong wordt als gevolg van de coronamaatregelen beperkt publiek toegelaten. Alle deelnemende teams mogen dertig personen meenemen. Er zijn geen kaarten in de vrije verkoop beschikbaar.