!
WBL 10102020 Dozy BV Den Helder Van Veen.jpg
11 oktober 2020

Vooralsnog scheve verhoudingen in Women's Basketball League

Door Ronald van Dam

De verhoudingen blijven vooralsnog scheef in de Women's Basketball League. Dozy BV Den Helder speelde zaterdag al de derde wedstrijd van het seizoen en won thuis met ruime cijfers (79-45) van Jolly Jumpers. Opnieuw werden er als gevolg van positieve coronagevallen twee duels geschrapt, waardoor 4Consult/Binnenland, Keyser Capital Martini Sparks en BC Utrecht Cangeroes nog altijd geen wedstrijd hebben gespeeld. Triple Threat kwam wel voor het eerst in actie. De uitwedstrijd tegen Lekdetec.nl leverde een 102-60 nederlaag op voor de nog onvolledige nieuwkomer.

Dozy BV Den Helder - Jolly Jumpers 79-45
De koploper, aantredend zonder Kourtney Treffers en Zoë Slagter, speelde een rommelige beginfase. Toen de verdediging bij de ploeg van Mario Bennes eenmaal op orde was, liep Den Helder via 20-7 aan het einde van het eerste kwart door naar een 39-19 voorsprong bij rust. In die tweede periode van tien minuten kwam Jolly Jumpers maar tot drie veldscores. Na rust bleef het verschil lange tijd rond de twintig punten schommelen. Een sterke eindsprint van de thuisploeg bracht de marge uiteindelijk op 34 punten in Helders voordeel.
Jolly Jumpers-coach Mart Kieftenbeld zag zijn ploeg ondanks het verlies toch weer 'stapjes maken'. "We speelden een goed derde kwart, dat we met 19-18 wonnen, en slaagden erin het tempo en de energie hoog te houden, ondanks de grote verschillen. Den Helder heeft een mooie ploeg."
Captain Janiek van Veen scoorde voor Den Helder 20 punten (7 op 11) en had 9 rebounds en 5 assists. Sarah Curran (12) en Maaike Klein (12) eindigden ook in de dubbele cijfers. Bij Jolly Jumpers was Noëlle Droste met 8 punten en 9 rebounds topscorer.

Lekdetec.nl - Triple Threat 102-60
Vincent van Sliedregt, de coach van Lekdetec.nl, deelde na afloop een compliment uit aan Triple Threat, dat als nieuwkomer en met een aantal speelsters die net uit quarantaine kwamen, toch mee kon blijven gaan in het hoge tempo van de wedstrijd. "Met dank aan onze goede voorbereiding en bredere rotatie kwamen we tot hoge schotpercentages", zag Van Sliedrecht. Zijn ploeg, waar routinier Lisanne de Jonge ontbrak met een enkelblessure, werkte zelf af tegen 46 procent en was 81 procent op de vrije worplijn.
"Verdedigend lag de focus op het afremmen van een aantal sleutelspeelsters bij Triple Treat. De uitwerking van dat game plan was nog niet helemaal perfect, want Katie Bussey gooide er 20 punten in. Maar het was wel voldoende om deze wedstrijd met ruim verschil te winnen", constateerde Van Sliedregt. De kwartstanden waren 30-16, 29-16, 14-13 en 29-15.
Bij Triple Threat, dat aantrad met slechts acht fitte speelsters, eindigde behalve Bussey ook Iris Vennema met 15 punten in de dubbele cijfers. De thuisploeg had liefst zeven speelsters met tien punten of meer, aangevoerd door Yfke Hoek met 18 punten en 7 op 9 van het veld.
"Triple Threat-coach Roberto Oosterwolde: "Spijtig dat ons debuut niet voor de voltallige selectie was weggelegd. Bovenal vind ik het teleurstellend dat we onvoldoende karakter en strijdlust hebben getoond met de speelsters die er wel waren. Het is een leerzame ervaring die we meenemen haar de trainingen en video-analyse."

De duels BC Utrecht Cangeroes - Sportiff Company Grasshoppers en 4Consult/Binnenland - Keyser Capital Martini Sparks gingen zaterdag niet door.

Foto: Luka de Kruijff

Gerelateerde artikelen