!
Rolstoelbasketbal algemeen_edited.jpg
12 oktober 2020

Voormalig teamarts en ‘classifier’ Hans Vorsteveld overleden

Door Ronald van Dam

De basketbalgemeenschap heeft met droefenis kennis genomen van het overlijden van Hans Vorsteveld afgelopen zaterdag. Hij is jarenlang actief geweest in het rolstoelbasketbal als team- en revalidatiearts, maar ook als ‘classifier’. In die functie beoordeelde Vorsteveld welk classificatie een speler met zijn of haar lichamelijke beperking kreeg toebedeeld. In Nederland zijn vele rolstoetbasketballers door Vorsteveld gekeurd.

In 2011 werd Vorstelveld onderscheiden met de Rob Verheuvel Award, een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan iemand die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het rolstoelbasketbal in Nederland. In zijn functie als teamarts was hij de afgelopen dertig jaar met de nationale rolstoelbasketbalselecties op tal van internationale titeltoernooien actief, zoals Europese Kampioenschappen, Wereldkampioenschappen en Paralympische Spelen.

Vrouwen-bondscoach Gertjan van der Linden heeft sinds 1983 met Vorsteveld samengewerkt. “Hans was revalidatiearts in het revalidatiecentrum ’t Roessingh in Enschede. Hij wilde dat iedereen met een handicap zou gaan sporten, in het bijzonder rolstoelbasketbal, omdat het je leven verrijkt. Hans heeft meegewerkt aan ons wereldwijde classificatiesysteem, om ervoor te zorgen dat je met welke beperking dan ook kan gaan rolstoelbasketballen. Daar maakte hij zich altijd sterk voor. Ook na zijn pensioen was hij nog dag en nacht met onze sport bezig.”

Hans Vorsteveld is afgelopen zaterdag overleden. Hij bezweek aan de complicaties die optraden bij een operatie. Hij is 83 jaar geworden.

Gerelateerde artikelen