!
Andrea Congreaves in actie OLA .jpeg
13 oktober 2020

Voormalig WNBA-speelster Andrea Congreaves Talentcoach bij Orange Lions Academy

Door Ronald van Dam

De staf van de Orange Lions Academy wordt versterkt met Andrea Congreaves. De 50-jarige voormalig WNBA-basketbalster uit Groot-Brittannië gaat per 1 januari 2021 aan de slag bij het nationale opleidingsprogramma aan de vrouwenkant als Talentcoach. Ze volgt in die functie de in mei van dit jaar vertrokken Thijs Volmer op. Haar contract loopt in eerste instantie t/m 31 augustus 2021.

Congreaves heeft een indrukwekkende staat van dienst als speelster en coach. De in Epsom geboren forward/center genoot haar basketbalopleiding bij Mercer University in de Verenigde Staten. Daarna speelde ze van 1993 t/m 2009 professioneel basketball in Italië, de VS, Turkije, Frankrijk, Spanje en haar geboorteland. Ze was de eerste Britse ooit die door een WNBA-club werd gedraft en kwam in deze Amerikaanse profcompetitie eind negentiger jaren uit voor Chicago Sting en Orlando Miracle. In Turkije speelde ze voor topclub Fenerbahçe, in Frankrijk voor Bourges (kampioen en finale EuroLeague) en in Spanje voor Barcelona (kampioen) en Avenidas Salamanca, de club waar nu Orange Lion Emese Hof onder contract staat. Ze sloot haar carrière als prof af in Groot-Brittannië bij de Rhondda Rebels (kampioen).

Daarna ging Congreaves aan de slag als coach. Bij de Engelse bond deed ze ervaring op met het opleiden van jonge speelsters als assistent-coach bij de Vrouwen U16 en U20. Sinds 2013 staat ze aan het hoofd van het vrouwen basketbalteam van de universiteit van Nottingham.

Door haar Nederlandse levenspartner Krista van Alten, met wie ze twee jonge kinderen heeft, volgde ze het Nederlandse vrouwenbasketball altijd al van een afstand. Toen er een vacature voor Talentcoach bij de Orange Lions Academy ontstond, besloot ze te solliciteren. “Ik heb goede gesprekken gevoerd met technisch directeur Okke te Velde en Hakim Salem, hoofdcoach van Academy. Maar ook met algemeen directeur Simone Volmer en Molly McDowell, de assistent van Hakim. Ik was heel blij toen ik het telefoontje kreeg dat ze uit alle kandidaten mij hadden gekozen.”

Andrea Congreaves WNBA.jpeg

Congreaves, die in december met haar gezin naar Nederland komt, zegt er naar uit te kijken om met de jonge talenten van de Orange Lions Academy aan de slag te gaan. “Ik heb als speelster en coach veel ervaring opgedaan in diverse landen met verschillende speelstijlen in verschillende competities. Wat ik meebreng is een tomeloze energie en passie voor de sport, die ik graag wil overbrengen op jullie talenten. Ik wil ze inspireren en helpen bij het verwezenlijken van hun doelen en ambities om profbasketbalster te worden, de mooiste baan ter wereld.”

Over de internationale positie en mogelijkheden van het Nederlandse vrouwenbasketball is Congreaves optimistisch gestemd. “Nederland is een echt A-land aan het worden. Steeds meer internationals spelen in sterke buitenlandse competities, wat ook nodig is om zich te kunnen meten met toplanden als Spanje en Rusland. Er is een ommekeer gaande, dat zie je. Ik heb in Engeland vaak ook Nederland als voorbeeld genomen. Kijk wat zo’n klein land kan bereiken. Om tot de Europese top toe te treden is een goed opleidingsprogramma nodig en ik ben oprecht blij dat ik daar mijn bijdrage aan kan gaan leveren. Ik kan niet wachten om te beginnen.”

Hakim Salem, hoofd van de Academy, is opgetogen over de aanstelling van Congreaves. “Er was in het verleden al contact met haar, maar nu is het moment daar dat we ook echt van haar diensten gebruik kunnen gaan maken. Het gebeurt niet elke dag dat je iemand met WNBA-ervaring aan je staf kunt toevoegen. Andrea is een opleider waar we veel plezier aan gaan beleven.”

Gerelateerde artikelen