U bevindt zich hier: Competitie » Uitslagen, programma en stand » Nieuws » Paul Vervaeck: ‘Wij zijn in staat om het Donar moeilijk te maken’

Terug naar overzicht

Paul Vervaeck: ‘Wij zijn in staat om het Donar moeilijk te maken’

22 maart 2018 17:19:00

Zorg en Zekerheid Leiden en Donar nemen het komende zondag in de MartiniPlaza in Groningen tegen elkaar op in de finale van de NBB Beker bij de mannen. Regerend landskampioen en bekerhouder Donar lijkt op papier favoriet om de beker opnieuw te gaan winnen, maar laat Zorg en Zekerheid Leiden nou net de enige ploeg zijn die dit seizoen in de Dutch Basketball League van de Groningers heeft gewonnen. En het gaat maar om één enkele wedstrijd…

De finale begint om 14.00 uur en wordt live uitgezonden door de NOS. Vandaag blikken we vooruit met Paul Vervaeck, coach van de Leidse formatie. Morgen is het woord aan Erik Braal van de Groningers, die ook nog volop Europees in de race zijn en afgelopen woensdag nog in Montenegro vertoefden voor de eerste wedstrijd van de kwartfinales van de FIBA Europe Cup tegen Mornar Bar.

Maar eerst dus Zorg en Zekerheid Leiden, dat voor de vijfde maal in de NBB Bekerfinale staat. In 2010 (88-63 winst op ABC Amsterdam) en 2012 (88-74 tegen Magixx Playing for KidsRights uit Wijchen) ging de beker daadwerkelijk naar Leiden. In 2014 en 2016 stonden de Leidenaren eveneens in de finale. In 2014 was de beker voor Donar, dat toen nog GasTerra Flames heette (71-79), en in 2016 voor SPM Shoeters Den Bosch (57-58).

Paul Vervaeck, één simpele vraag: hoe gaan jullie zondag Donar verslaan?

“Dat is een goeie! Donar is op dit moment zeer goed en ook nog in Europa druk bezig. Ze hebben een sterke ploeg, zij zijn de favoriet. Onze laatste thuiswedstrijd tegen Donar verloren we met ruim verschil, omdat we toen niet ons eigen spel hebben kunnen spelen. We hebben dat duel goed geanalyseerd om te kijken waar we aan moeten werken. Het belangrijkste zal zijn dat Donar niet de kans krijgt het gebruikelijke ritme in de aanval te vinden. Ze laten de bal goed gaan en slagen er in de steeds de juiste man te vinden. Tegen ons schoten ze 44 procent achter de driepuntslijn.”

“Zelf moeten we in de aanval wel ons eigen spel kunnen spelen. Dat is de laatste twee duels tegen Forward Lease Rotterdam en Apollo Amsterdam met respectievelijk 34 en 32 assists goed gelukt. Laat de bal voor je werken. In de bekerfinale tegen Donar zullen we geduldig moeten zijn en niet gaan forceren.”

“Natuurlijk had ik liever gehad dat de wedstrijd op neutraal terrein zou worden gespeeld, of in Leiden. Want bij ons is het voor sommige teams ook lastig winnen. Aan de andere kant wordt het niet mooier dan dit. Het gaat daar vol zitten. En is het leuker om voor vierduizend man te spelen, dan voor veertig. Ik heb dit soort duels zelf ook gespeeld. Als je met knikkende knieën het veld op stapt in zo’n entourage, dan ben je niet geschikt voor topsport. Hier doe je het toch voor…”

“En let wel: het is maar één wedstrijd, geen serie. Wie weet zijn zij wel een tikkeltje vermoeid na hun reis naar Montenegro. Wij zijn in staat om het Donar moeilijk te maken, maar alleen als iedereen z’n niveau haalt en als we als ploeg acteren. Dan hebben we een kans en daar moeten we voor gaan.”

Er zijn nog kaarten voor de NBB Bekerfinale bij de mannen, maar haast je wel. Klik hier om je kaarten te bestellen.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF