U bevindt zich hier: Competitie » Uitslagen, programma en stand » Nieuws » Toparbiter Antio Sinterniklaas zet punt achter loopbaan

Terug naar overzicht

Toparbiter Antio Sinterniklaas zet punt achter loopbaan

4 september 2019 16:37:00

Antio Sinterniklaas heeft besloten om te stoppen als basketbalscheidsrechter op het hoogste niveau. De 47-jarige arbiter zegt dat de fysieke problemen waar hij de laatste jaren mee te maken heeft gehad, tot zijn besluit hebben geleid.

“Ik doe dit met pijn in mijn hart", vertelt Sinterniklaas, "maar rationeel is het wel de juiste beslissing. Spelers en coaches verdienen een honderd procent mentaal en fysiek fitte scheidsrechter bij elke wedstrijd. Ik vind dat je als scheidsrechter alleen optimaal kunt presteren als die twee dingen in perfecte balans zijn.”

Hij noemt het besluit om te stoppen ‘één van de moeilijkste beslissingen’ uit zijn leven. “Als je al dertig jaar actief bent als scheidsrechter is het geen ‘gewone’ hobby meer, maar een lifestyle. Maar ik zal mijn passie voor basketball en arbitrage voortzetten als scheidsrechters coach in het land. Ik wil graag iedereen bedanken voor alle support en waardering die ik al die jaren heb mogen ontvangen.”

Sinterniklaas begon dertig jaar geleden met fluiten en ontwikkelde zich in die periode tot een vooraanstaand scheidsrechter in het Nederlandse basketball. Hij heeft twintig jaar in de Nederlandse eredivisie gefloten en werd in die tijd negen keer uitgeroepen tot scheidsrechter van het jaar, waaronder de laatste zes seizoenen op rij. Zijn negen uitverkiezingen zijn een record in het Nederlandse scheidsrechterskorps. Daarnaast vertegenwoordigde hij als internationaal scheidsrechter zestien jaar lang de Nederlandse Basketball Bond in door FIBA georganiseerde wedstrijden en toernooien.

“Het scheidsrechter zijn heeft mij als persoon deels gevormd en veel mooie momenten gebracht”, zegt Sinterniklaas. “Ik heb veel plaatsen en landen mogen bezoeken, veel mensen mogen ontmoeten en de mogelijkheid gehad om te werken met fantastische collega’s, spelers, coaches en clubvrijwilligers op en rondom de velden. Daar ben ik het basketball heel dankbaar voor.”

Een van zijn hoogtepunten als scheidsrechter vindt Sinterniklaas het Europees Kampioenschap voor mannen in 2015. “Ik floot toen in Frankrijk en heb daar wedstrijden mogen doen van Europese toplanden als Rusland, Finland en Polen. Bij dat laatste land deed NBA-speler Marcin Gortat toen mee. Ik weet nog dat er bij een van de wedstrijden van Finland een paar duizend Finse fans op de tribune zaten, die helemaal naar Frankrijk waren gereisd om hun spelers aan te moedigen. Een bijzondere ervaring."

Begin 2018 lanceerde de NBB de campagne 'Basketbalscheids: Goed beslissing!', waarin Sinterniklaas een prominente (wervings)rol vervulde. In deze video vertelt hij zijn inspirerende verhaal als basketbalscheidsrechter.

Evenementen kalender

Bekijk foto's

De NBB is lidorganisatie van:

FIBA IWBF NOC*NSF