!
Basketball Nederland.jpg

Dutch Basketball League

Competities

Dutch Basketball League

In het Nederlandse basketball is de hoogste competitie voor mannenteams de Dutch Basketball League. De DBL wordt gevormd door twaalf clubteams: Apollo Amsterdam, Aris Leeuwarden, Basketball Academie Limburg (Weert), Den Helder Suns, Donar (Groningen), Heroes Den Bosch, Landstede Hammers (Zwolle), Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball (Rotterdam), Zorg en Zekerheid Leiden en nieuwkomers The Hague Royals (Den Haag), Almere Sailors en Yoast United (Bemmel). De reguliere competitie begint in oktober en eindigt eind april. Daarna volgen de play-offs.

In het seizoen 2019/2020 telde de DBL drie clubs minder. Er werd geen kampioen gekroond, omdat half maart als gevolg van de wereldwijde uitbraak van het coronacrisis de competitie stil werd gelegd en daarna niet meer werd hervat.

In het seizoen 2018/2019 ging de landstitel naar Landstede Basketbal dat in de finale van de play-offs in een best-of-seven met 4-2 won van Donar, de club die de drie seizoenen daarvoor kampioen van Nederland werd. Het was de eerste prijs in de clubhistorie van Landstede. De Canadees Kaza Kajami-Keane van de Zwollenaren werd uitgeroepen tot Most Valuable Player van de play-offs. De nationale beker bij de mannen was in 2019 voor Zorg en Zekerheid Leiden, de Supercup van 2018 (landskampioen tegen bekerwinnaar) ging naar Donar.

Den Bosch is met zestien landskampioenschappen recordhouder bij de mannen, gevolgd door Donar en ABC Amsterdam met elk zeven, Den Helder met zes en Leiden met drie. Den Bosch is ook recordhouder met zeven bekertitels. Donar veroverde tot nu toe de meeste Supercups (3).

De laatste zes winnaars van de landstitel bij de mannen zijn:

2019/2020:
geen kampioen
2018/2019:
Landstede Basketbal
2017/2018: Donar
2016/2017: Donar
2015/2016: Donar
2014/2015: SPM Shoeters Den Bosch