!
ZenZ - QSTA United-1
17 april 2024

Round-up poulefase WBL Elite B: Afscheid van BAL-coach Creyghton

De poulefases van de Womens Basketball League zitten erop. Voor Jorrick Creyghton was het zijn laatste wedstrijd bij Basketbal Academie Limburg. De rest van de teams kunnen zich opmaken voor de play offs.

Basketbal Academie Limburg – Den Helder Suns: 58-67

Boxscore

Geen winst, wel een spannende laatste wedstrijd voor BAL-coach Jorrick Creyghton. Die verlaat Limburg na zes jaar en gaat om privéredenen weer in de Randstad wonen.

“Ik heb hier in zes jaar tijd de dameslijn mee opgezet”, zegt Creygthon in een reactie. “Ik ben zeker van plan in de topsport actief te blijven en overweeg nu mijn opties. Er zijn al wat teams die me benaderd hebben, met hen ga ik aan tafel.” Creygthon is binnenkort gegarandeerd langs de lijnen te zien: “Ik ga me nu focussen op het Nederlands vrouwenteam U18. Wat er daarna komt, dat zien we nog.”

In zijn laatste wedstrijd als coach bij de Academie zag Jorrick zijn team voorkomen. Na het eerste kwart was het 22-18 voor zijn vrouwen. Den Helder kwam echter langszij in het tweede (33-35 bij rust) en wachtte tot het laatste kwart om de wedstrijd te beslissen.

Na 50-50 begin vierde periode brak een sterk kwart aan van met name Noa Lewakabessy, Lotte Toornstra en Brooke Bigott. Een 12-2 run sloeg een gat dat BAL nooit te boven kwam. Toornstra (31 pts, 14/20 FG) was in opperbeste vorm en zal de grote puzzel zijn die Jolly Jumpers in de play offs op zal moeten lossen. Bij BAL scoorden Eva van Oosten en Hinke Houben allebei 14 punten.

Zorg en Zekerheid Leiden – QSTA United: 67-48

Boxscore

“Bij vlagen goed, bij vlagen slordig.” Zo noemt coach Richard den Os de overwinning van zijn Zorg en Zekerheid Leiden tegen QSTA United. “Soms voeren we nog steeds niet goed uit en doen we niet wat we afspreken. Maar ondanks die slordigheden bouwden we in deze pot snel een ruime voorsprong op die we steeds verder uit konden bouwen.”

Die voorsprong zou ontploffen tot uiteindelijk 65-38. Dat zijn team het daarna ‘een beetje liet lopen’ deert Den Os niet. “Ik ben trots op de meiden. In ons eerste jaar in de eredivisie winnen we acht wedstrijden en staan we in de play offs. Qua organisatie was het prima, er was vandaag ook weer veel publiek en de sfeer is goed. De play offs zijn voor ons een toetje waarin we niets te verliezen hebben.”

Kimberly Brago was met een 16-13 double-double de grote speelster voor ZZ Leiden. Anna Hartman had 9 punten in 16 minuten. Bij QSTA viel het schot simpelweg niet: het team schoot 29 procent. Niemand schoot 50 procent of beter, maar Yfke Hoek had 13 punten en Catie Joosten wist er ook 10 te scoren.

Eindstand WBL Elite B

  1. Den Helder Suns 9-16 (28 punten totaal)
  2. Zorg en Zekerheid Leiden 9-8 (16 punten totaal)
  3. QSTA United 9-8 (12 punten totaal)
  4. Basketbal Academie Limburg 9-4 (8 punten totaal)

Gerelateerde artikelen