!
QSTA-BAL-nr10-mrt24
2 april 2024

Recap Week 9 WBL Elite B: QSTA United stelt play offs-plaats veilig

De afgelopen speelweek in de Elite B liet zien dat de verschillen tussen de teams en spelers soms klein zijn, en de opzet van de competitie dus de moeite waard. QSTA stelt met de zege van een week geleden een play offs-plekje veilig, Den Helder Suns onderscheidt zich als beste team in de Elite B.

QSTA United – Basketbal Academie Limburg: 67-64

Boxscore

Onderaan de rankings van de Elite B vond de belangrijkste wedstrijd van de week plaats. Door te winnen nam QSTA namelijk 4 punten en dus twee wedstrijden afstand van de Basketbal Academie, dat hen op basis van onderling resultaat niet meer in kan halen. Kortom: QSTA United plaatste zich voor de play offs.

Dan is het zuur voor de ploeg van Jorrick Creyghton dat één simpele statistiek als grote schuldige uit de boxscore springt: turnovers. De ploeg uit Weert gaf de bal 26 keer weg, terwijl QSTA dat 16 keer deed. Dat het team vervolgens een hoger percentage schoot en zijn zaken reboundend behoorlijk op orde had, maakt dan niets meer uit.

Lisanne de Jonge (foto) had met 19 punten, 11 rebounds een mooie double double voor QSTA United. Ook Yordi Kathmann eindigde met 13 punten in de dubbele cijfers. Bij Weert had Eva van Oosten 20 punten. Hinke Houben had met 16 punten en 18 rebounds de meest imposante statline van de wedstrijd.

Zorg en Zekerheid Leiden – Den Helder Suns: 63-77

Boxscore

Bovenaan in de Elite B is Den Helder Suns al lang zeker van de play offs. En niet alleen dat: De Suns van Mario Bennes eindigen hoe dan ook bovenaan in de poule, en loten zo de nummer 3 uit de Elite A, Jolly Jumpers.

Voor de Suns is het de resterende wedstrijden dus zaak vorm te behouden of nieuwe tactieken te ontdekken, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden nog met QSTA strijdt om de zevende en achtste plaats. Die twee zullen hoe dan ook tegen Sportiff Grasshoppers en TopKip Lions spelen – de overduidelijke nummers één en twee in de Elite A-poule.

Deze wedstrijd kreeg nooit de kans echt spannend te worden. Dat kwam volgens Leiden-coach Richard den Os door het ‘slappe begin’: “We waren vaak een stap te laat of niet fel genoeg. Dan krijg je 28 punten tegen in het eerste kwart en dat is te veel.” Die initiële achterstand (28-14) zou dezelfde marge blijken als de einduitslag.

Den Helder kwam op een gegeven moment 19 punten voor en ZZ wist zich terug te knokken tot 6 punten achter. Den Os: “In plaats van toen door te drukken, vielen we helaas terug in het spel van het eerste kwart. Den Helder werkte harder en was mentaal sterker, dus dan is het logisch dat we kansloos verliezen.”

Topscorers Den Helder Suns: Lotte Toornstra 22 punten, Brooke Bigott 17 punten. Leonie Plagmeijer 12 punten, 18 rebounds (waarvan 11 offensive!).
Topscorers Zorg en Zekerheid Leiden: Emma Kiesekamp 21 punten, 8 rebounds. Siri Körner 8 punten, verschillende speelsters hadden zes of méér.

Gerelateerde artikelen