!
20200112 Dahlman.jpg
12 januari 2020

Donar maakt statement in Zwolle

Door Ties Rozema

ZWOLLE, 12 januari 2020 - Met overmacht heeft Donar de topper tegen Landstede Hammers gewonnen. Mede dankzij een flink aantal driepunters en een groot reboundoverwicht wonnen de Groningers afgetekend met 69-98. Voor de Hammers is het de eerste thuisnederlaag in de DBL dit seizoen.

Met een vrijwel volledig fitte selectie is Donar afgereisd naar Zwolle. Jason Dourisseau en Leon Williams zijn weer speelklaar. Alleen Drew Smith ontbreekt vanwege een schorsing.

Na een gelijk opgaande beginfase waarin Martez Walker tekent voor twee drietjes namens Landstede Hammers en Thomas Koenis namens Donar doorkomt met een lekker dunkje, zijn het de bezoekers die langzaamaan het initiatief naar zich toe trekken. Donar staat goed in de verdediging, waarbij vooral de dreiging van Noah Dahlman grotendeels wordt weggenomen. De routinier van de Hammers wordt van de basket gehouden en hierdoor komen de Zwollenaren niet lekker in hun spel. Donar des te meer en in de laatste minuten van het kwart loopt van 13-13 uit naar 15-21. Opvallend is dan al het reboundoverwicht: Donar pakt er vijftien tegenover slechts drie van Landstede Hammers.

Na de korte onderbreking is de eerste klap voor de Hammers in de vorm van een driepunter van Sherron Dorsey-Walker. Donar slaat echter terug en heeft al snel een gaatje geslagen van negen punten. Dan volgt echter een lay-up van Kevin Bleeker. Amper in het veld, wordt de bal daarna direct gesteald door Dorsey-Walker, wiens opvolgende schotpoging geen doel treft. Bleeker is alert en dunkt de bal hard door voor 22-27. Voor Erik Braal het moment om in een time-out zijn troepen weer in het gelid te brengen. Donar staat daarna vooral in de verdediging weer als een huis. Slechts tweemaal staat het nog een veldscore van de Hammers toe, die verder alleen nog punten sprokkelen vanaf de vrije worplijn. Donar valt ondertussen effectief de zoneverdediging van Landstede aan. Zowel inside als outside wordt gescoord en met name Donte Thomas is trefzeker. De power forward staat na zijn tweede driepunter in het kwart al op veertien punten. De Hammers hebben geluk dat de bezoekers tegen een aantal turnovers aanlopen. Zo blijft de Groninger voorsprong bij rust beperkt tot elf punten: 33-44.

Na de rust dendert Donar over de Hammers heen. Carrington Love orkestreert de Groninger aanvallen en weet keer op keer de juiste speler vrij te zetten. Het resultaat is een groot aantal open driepunters en daar weten zijn teammaats wel raad mee. Vooral Matt Williams Jr. is trefzeker. De schutter gooit in het kwart maar liefst vier bommetjes raak. Landstede Hammers doet ondertussen wat het kan, maar drietjes van Walker en Dorsey-Walker zijn niet genoeg om iets te doen aan de oplopende achterstand. Als Dourisseau na alweer de tiende assist van Love scoort uit de break en even later Williams Jr. een drietje raak knalt, is het al 50-71 en Donar loopt zelfs nog verder uit naar 50-75.

Met nog een kwart te spelen is de wedstrijd dan wel beslist, tenzij er nog een wonder gebeurt in het Theater van de Sport. De eerste klap is echter voor Donar, dat via Dourisseau nog maar eens doorkomt met een drietje. De thuisploeg vecht via Bleeker en Ralf de Pagter nog wel terug, maar baten mag het niet. In de laatste minuten is het vooral de vraag of Donar de honderd gaat halen. Die komt na een alley-oop tussen Koenis en de dunkende Thomas nog wel heel dichtbij, maar uiteindelijk blijft de teller steken op 98 punten voor de Groningers, die daarmee met maar liefst 69-98 weten te winnen in Zwolle. Donar haakt zo weer volledig aan in de strijd om de koppositie en deelt bovenal een morele tik uit.

Gerelateerde artikelen