!
MarijnVervers-interview-juni2024-1
12 juni 2024

Marijn Ververs: “Er is niks mooiers dan voor het Nederlands team spelen”

Door Tiel van den Heuvel

Geen enkel team won de afgelopen jaren zo veel prijzen als ZZ Leiden. Als regerend Nederlands én BNXT kampioen speelt het team vanavond de tweede wedstrijd in de BNXT Finals tegen Oostende. Spelverdeler Marijn Ververs zit dus nog middenin de strijd om prijzen, en speelt volgende week alweer tegen België. “Er is niks mooiers dan voor het Nederlands team spelen.”

Het Nederlands mannenteam speelt op zondag 23 juni een oefeninterland tegen België. Tickets koop je hier. Locatie: Sportcampus Zuiderpark, Den Haag. Tijdstip: 15.00 uur.

Niemand komt voorlopig aan Worthy de Jong’s bijnaam van ‘Mr. ZZ Leiden’. Maar áls er iemand ooit aanspraak kan maken op co-eigenaarschap van die titel is het misschien wel Marijn Ververs. De 25-jarige guard speelde nog nooit voor een ander team, traint al sinds zijn zestiende of zeventiende (schatting) met het eerste mee en won al bijna tien prijzen met ZZ. Verder werd hij dit jaar Nederlandse MVP in de competitie. “Zo’n persoonlijke titel is leuk”, zegt Ververs, die vorig jaar runner-up was om die eretitel, “maar het is vooral ook een prijs voor het team. Het was echt niet vanzelfsprekend hoe het dit jaar ging.”

Team zonder gemekker

Leiden begon, net als voorgaande jaren, met een smalle selectie, aldus Ververs. “Dan zie je dat we rond december, januari wat Amerikanen halen die iets brengen dat het team tot dan toe mist.” Brock Gardner, Finals MVP van de gewonnen Nederlandse finales tegen Heroes Den Bosch, kwam begin 2024 bij de ploeg. Ververs: “Het is een kwaliteit van ons dat nieuwe jongens snel ‘passen’ en door de groep geaccepteerd worden.”

Toch kwam de topvorm van de laatste weken niet vanzelf. Blessures en vormdipjes zorgden voor menig verliespartij. Leiden verloor in april nog met 102-53 van Antwerpen. “Ik snap dat mensen ons toen weinig kansen gaven voor de titel. Een ploeg als Den Bosch heeft individueel gezien denk ik betere spelers. Maar het verdelen van rollen, het passen van het team, komt heel natuurlijk voor ons. En zonder gemekker. Ik denk dat dát ons kampioen heeft gemaakt. We hadden bijvoorbeeld, in de play-offs, zeven wedstrijden op rij een andere topscorer. Dat is uniek.”

MarijnVervers-interview-juni2024-2

Ververs speelde in februari nog een sterke wedstrijd in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Griekenland

BNXT Finale

Het kampioenschapsfeest na de serie tegen Den Bosch (3-1) vierde ZZ Leiden eerst in de eigen hal met de fans en twee dagen later met een boottocht en huldiging op het stadhuis van de Sleutelstad. “Dat was gaaf. Maar het is moeilijk je daarna op te laden voor de BNXT Finale. Die landstitel voelt voor iedereen denk ik als dé titel. Je zag de afgelopen jaren dat andere ploegen ook moeite hadden scherp te blijven op die laatste prijs. Maar als je hem pakt, was het de moeite allemaal waard.”

In de BNXT Finals speelt ZZ Leiden tegen Oostende, al dertien jaar de landskampioen bij onze zuiderburen. Oostende won wedstrijd één overtuigend met 85-58. Ververs: “We gaan natuurlijk enorm ons best doen dat in eigen huis recht te zetten.”

Eer van de interland

Hoe die series ook eindigen: volgende week mag de guard opnieuw aan de bak. Dan in een oranje tenue. Nederland speelt dan tegen België. Dario Gjergja, coach van Oostende, is ook oefenmeester van dat team. Verschillende spelers komen óók uit in de BNXT League en zijn dus bekenden van Ververs en de andere jongens die in Nederland zitten. “Dat is mooi. We zijn al het hele jaar bezig om elkaar te pushen en beter te worden. Om dat nu voor het Nederlandse team te doen, tegen een tegenstander die denk ik vergelijkbaar is, is een eer én een sportieve uitdaging.”

Als je Marijn vraagt waarom hij na zo’n lang seizoen toch het oranje shirt aantrekt, noemt hij die eergevoelens als eerste. “Er is voor mijn gevoel niks mooiers dan voor het Nederlands team spelen. Als je die kans krijgt moet je die met beide handen grijpen. Ik denk dat voor alle jongens die erbij zijn geldt dat zij er hetzelfde in staan. Het is een hele eer, en voelt niet meer dan normaal om jezelf daarvoor in te zetten.”

Gerelateerde artikelen