!
2019_DBL_Henk_Konings_bloemen
22 december 2019

Koninklijke onderscheiding voor boegbeeld Henk Konings

Door Ronald van Dam

Henk Konings heeft voor zijn verdiensten voor het basketball - in het bijzonder in Weert - een koninklijke onderscheiding gekregen. Voorafgaand aan de eredivisiewedstrijd tussen Basketball Academie Limburg en Heroes Den Bosch werd Konings zaterdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Jos Heijmans, de burgemeester van Weert, spelde hem de bijbehorende versierselen op.

Konings stond vijftig jaar geleden aan de wieg van het basketball in de Noord-Limburgse plaats. Hij was medeoprichter van de club die vanaf 1982 in de eredivisie ging spelen en zou uitgroeien tot de belangrijkste luis in de pels van de traditionele Nederlandse topclubs als Den Bosch, Leiden en Donar. Hoogtepunt in de clubgeschiedenis was de landstitel van Lanèche BS Weert in 1994. Tot 2017 speelde BSW onafgebroken in de eredivisie, waarna het stokje werd overgenomen door Basketball Academie Limburg, de opleidingsclub die een officiële NOC*NSF-status heeft. Hij was ook betrokken bij de start van de ‘Federatie Eredivisie Basketball’ (nu Dutch Basketball League), de organisatie achter de eredivisie bij de mannen.

Boegbeeld Konings kreeg de onderscheiding zaterdag in sporthal Boshoven in Weert, de plek al vijftig jaar zijn tweede huis is. Konings was in die periode hoofdcoach van het eredivisieteam, maar vooral de drijvende (technische) man achter de schermen. Hij is inmiddels 74 jaar, maar desondanks nog steeds als klankbord voor de technische staf bij elke training en wedstrijd van de Limburgse ploeg aanwezig, zowel uit als thuis.

Het duel tussen BAL en Heroes Den Bosch begon een half uur later als gevolg van het volkomen terechte eerbetoon aan Henk Konings. De 'godfather' van het basketball in Weert kreeg samen met zijn echtgenote een indrukwekkende staande ovatie die alle aanwezigen kippenvel bezorgde.

Op de website weertdegekste.nl kun je mooie beelden vinden van de huldiging

Foto Christian Aarts

Gerelateerde artikelen